Baklava recept inak v 7 krokoch – baklavaš
Baklava, originál recept z Turecka. Kto chce ochutnať vynikajúcu baklavu samozrejme nemusí cestovať do Turecka. Tento dezert je už v našich končinách dostať na viacerých miestach a je veľmi obľúbený. Skvelý recept na baklavu s lavašom vám prinášame z kuchyne nelkafood :). Odporúčame navštíviť aj jej web kde si môžete zakúpiť aj jej knihu o kváskovaní.
Poďme na to ako si pripraviť domácu baklavu s ovocím doma v siedmich krokoch. Pričom krok číslo sedem určite nemôžete vynechať…
Ak vás zaujal tento recept tak odporúčame aj trošku inú verziu na baklava(š) 🙂
- ingredienciaLavaš
- ingrediencia1 kg zmes ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, černice...)
- ingrediencia550g cukru
- ingrediencia200ml voda
- ingrediencia200g vlašské orechy (môžete použiť akékoľvek)
- ingrediencia100 g med
- ingredienciakôra z jedného pomaranča
- ingredienciaštipka muškátového oriešku
- ingredienciaškorica
- ingredienciaklinček
- ingrediencia150g masla
- ingredienciapráškový cukor na posypanie
- krok
Pripravte plnku – v hrnci zmiešam ovocie, 350g cukru, nastrúhanú pomarančovú kôru a rozdrvené koreniny a uvarím džem. Je potrebné, aby sa odparila tekutina a vznikol hustý džem.
- krok
Vytvorte sirup – v hrnci zmiešam med, vodu a cukor. Varím na miernom ohni približne 30 minút.
- krok
Vrstvite – do zapekacej misky vrstvím jednotlivé pláty lavašu, ktoré potieram rozpusteným maslom. Na každú vrstvu potretého lavaš plátu pridávam uvarené ovocie a posypem nasekanými orechmi. Opakujem dovtedy, kým neminiem celý džem a lavaš. Vrch baklavy ukončím lavašom, ktorý potriem rozpusteným maslom.
- krok
Narežte – následne nakrájam nožom na kosoštvorce (alebo požadovaný tvar), nie však až na dno plechu.
- krok
Pečte – v rúre vyhriatej na 170⁰C asi 20 minút dozlatista.
- krok
Prelejte sirupom – mierne vychladeným sirupom zalejem ešte horúcu baklavu, aby sa sirup vsiakol. Nechám odstáť do úplného vychladnutia (najlepšie do druhého dňa) a pred podávaním posypem práškovým cukrom.
- krok
Degustujte – toto je najlepšia čast receptu, pretože verím, že budete mať problém nechať ju odstáť do druhého dňa, tak ako to bolo u nás doma.
Robili ste tento recept?
Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!
Ak sa Vám pačil tento recept ...
Zanechajte nám komentár ...
Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.