Baklava recept inak v 7 krokoch – baklavaš

Baklava, originál recept z Turecka. Kto chce ochutnať vynikajúcu baklavu samozrejme nemusí cestovať do Turecka. Tento dezert je už v našich končinách dostať na viacerých miestach a je veľmi obľúbený. Skvelý recept na baklavu s lavašom vám prinášame z kuchyne nelkafood :). Odporúčame navštíviť aj jej web kde si môžete zakúpiť aj jej knihu o kváskovaní.

Poďme na to ako si pripraviť domácu baklavu s ovocím doma v siedmich krokoch.  Pričom krok číslo sedem určite nemôžete vynechať…

Ak vás zaujal tento recept tak odporúčame aj trošku inú verziu na baklava(š) 🙂

 

Vytlačiť
Hodnotenie:
5/5
Čas prípravy:
45 min
Čas pečenia:
20
Teplota:
170°C
Počet porcií:
2-3
Ingrediencie
  • ingrediencia
    Lavaš
  • ingrediencia
    1 kg zmes ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, černice...)
  • ingrediencia
    550g cukru
  • ingrediencia
    200ml voda
  • ingrediencia
    200g vlašské orechy (môžete použiť akékoľvek)
  • ingrediencia
    100 g med
  • ingrediencia
    kôra z jedného pomaranča
  • ingrediencia
    štipka muškátového oriešku
  • ingrediencia
    škorica
  • ingrediencia
    klinček
  • ingrediencia
    150g masla
  • ingrediencia
    práškový cukor na posypanie
Postup
  1. krok

    Pripravte plnku – v hrnci zmiešam ovocie, 350g cukru, nastrúhanú pomarančovú kôru a rozdrvené koreniny a uvarím džem. Je potrebné, aby sa odparila tekutina a vznikol hustý džem.

  2. krok

    Vytvorte sirup – v hrnci zmiešam med, vodu a cukor. Varím na miernom ohni približne 30 minút.

  3. krok

    Vrstvite – do zapekacej misky vrstvím jednotlivé pláty lavašu, ktoré potieram rozpusteným maslom. Na každú vrstvu potretého lavaš plátu pridávam uvarené ovocie a posypem nasekanými orechmi. Opakujem dovtedy, kým neminiem celý džem a lavaš. Vrch baklavy ukončím lavašom, ktorý potriem rozpusteným maslom.

  4. krok

    Narežte – následne nakrájam nožom na kosoštvorce (alebo požadovaný tvar), nie však až na dno plechu.

  5. krok

    Pečte – v rúre vyhriatej na 170⁰C asi  20 minút dozlatista.

  6. krok

    Prelejte sirupom – mierne vychladeným sirupom zalejem ešte horúcu baklavu, aby sa sirup vsiakol. Nechám odstáť do úplného vychladnutia (najlepšie do druhého dňa) a pred podávaním posypem práškovým cukrom.

  7. krok

    Degustujte – toto je najlepšia čast receptu, pretože verím, že budete mať problém nechať ju odstáť do druhého dňa, tak ako to bolo u nás doma.

Fotografie

Robili ste tento recept?

Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Ak sa Vám pačil tento recept ...

Zanechajte nám komentár ...

Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.