,,Ak by sa Boh zjavil hladujúcim, neopovážil by sa to urobiť v inej podobe, než je chlieb."

Mahátma Gándhí

Lavaš (arménsky լավաշ) je chutný chlieb pripravený z nekysnutého cesta. Je základným pokrmom arménskej kuchyne. Obľubu si získal na Kaukaze, v Stredomorí, Európe či USA. V Arménsku sa tento chlieb už po stáročia pečie vždy na jeseň v rozpálených hlinených peciach. Velké množstvo chleba sa potom uchováva v suchom a chladnom prostredí. Pred konzumáciou sa chlieb pokropí vodou.

Lavaš je podobný indickému čapati alebo arabskému chlebu. Odlišuje sa však svojou jemnosťou, veľkosťou a zložením. Cesto sa vyrába z múky a pitnej vody. Pri príprave sa dochucuje morskou soľou.

Arménsko, odkiaľ tento chlieb pochádza, je hornatým štátom v srdci Malého Kaukazu. Až deväť desatín krajiny sa nachádza v nadmorskej výške viac ako 1 000 metrov nad morom. Ľudia tu pestujú obilie, vinič, ovocie a zeleninu. Polia je nutné zavlažovať. Dostatok vody pre poľnohospodárstvo poskytuje hlavne jazero Sevan. Obyvatelia chovajú dobytok, ovce, kozy a hydinu.

Arménska vysočina ako jedna z kolísok ľudskej civilizácie bola osídlená už v staršej dobe kamennej. Jerevan, hlavné mesto tejto zakaukazskej republiky s počtom obyvateľov dnes presahujúcim jeden milión, je najstarším písomne zdokladovaným mestom na území niekdajšieho Sovietskeho zväzu (rok 782 pred Kristom).

Podľa Biblie mal Noe počas potopy so svojou archou naraziť na pevninu na vrchu Ararat nachádzajúcom sa približne 40 kilometrov juhozápadne od Jerevanu.Arménsko ako prvá krajina na svete oficiálne prijala kresťanstvo, a to v roku 301. Mnohé starobylé kláštory, chrámy a iné sakrálne pamiatky dodnes pripomínajú dlhú cestu, ktorú veriaci v tomto kúte sveta museli prejsť, útrapy a útlak, ktorému museli vzdorovať. Arménsko je síce malá krajina, žijú v nej však ľudia s veľkým srdcom.

Zatvoriť menu
×

Cart