Baklava(š)

Baklava – plná orieškov, medu a voňavých korení. Preneste sa chuťou do krajín Orientu a poriadne si oslaďte deň 🙂

V tejto našej baklave je však lístkové cesto nahradené zdravším lavašom, takže môžete mlsať s menšími výčitkami 🙂 Recept pripravila Martina Gromová, ktorej skvelé recepty môžete nájsť na instagrame gromovci_v_kuchyni.

A prečo práve baklava(š)? “Tento dezert sme si obľúbili v Bulharsku. Hoci je veľmi sladký, jeho chuť je neskutočná! Kombinácie tenkých vrstiev cesta s chuťou škorice, vlašských orechov, pistácií a medovo-citrónového sirupu si Vás získa. Originál baklava sa robí z tenkých plátov cesta filo, avšak vôbec sa nemusíte báť použiť lavaš, výsledok bude rovnako skvelý.”

Aby o tento mimoriadne chutný zákusok neboli ukrátení ani tí z Vás, ktorí nemôžu lepok, vymeňte škoricový špaldový lavaš za bezlepkový škoricový.

Vytlačiť
Hodnotenie:
5/5
Čas prípravy:
105 min
Teplota:
180 °C
Počet porcií:
42
Ingrediencie
  • ingrediencia
    škoricový špaldový Lavaš (1 balenie - 3 pláty)
  • ingrediencia
    3/4 šálky rozpusteného masla
  • ingrediencia
    2 šálky vlašských orechov
  • sekcia
    Na sirup:
  • ingrediencia
    1/2 šálky cukru
  • ingrediencia
    šťava z 1/2 citróna
  • ingrediencia
    100 ml vody
  • ingrediencia
    100 ml medu
  • ingrediencia
    3 klinčeky
  • sekcia
    Na posypanie:
  • ingrediencia
    3 pl nahrubo nasekaných pistácií
Postup
  1. krok

    Najskôr si pripravíme sirup. V menšom hrnci zmiešame cukor, vodu, klinčeky a med.

  2. krok

    Za občasného miešania privedieme k varu a varíme ešte cca 10 minút na slabom plameni.

  3. krok

    Nakoniec vlejeme citrónovú šťavu a ešte 2-3 minútky povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vytiahneme klinčeky.

  4. krok

    Z lavaša si vyrežeme kruhy podľa veľkosti zapekacej formy. Mali by sme nájsť čo najvhodnejšiu veľkosť, tak aby nám vyšli z každého plátu lavaša 2 kruhy. Čiže získame 6 kruhov.

  5. krok

    Vlašské orechy nasekáme nahrubo.

  6. krok
    Okrúhlu zapekaciu formu vytrieme rozpusteným maslom a začneme vrstviť baklavaš.
  7. krok

    Na dno zapekacej formy uložíme plát lavaša, poriadne potrieme maslom a uložíme ešte jeden plát. Posypeme 1/2 šálkou vlašských orechov. Opäť uložíme plát lavaša a posypeme orechami. Postup opakujeme až kým nemáme 4 vrstvy orechov. Nakoniec uložíme posledný plát lavaša.

  8. krok

    Vrch ešte poriadne potrieme maslom a ostrým nožom nakrájame na úhľadné kúsky -kosoštvorce.

  9. krok

    Pečieme v trúbe vyhriatej na 180°C cca 45 minút dozlatista.

  10. krok
    Ešte horúcu baklavu rovnomerne polejeme vychladnutým sirupom a posypeme nasekanými pistáciami.
  11. krok

    Necháme odležať, aby sa chute spojili. Najlepšie pri izbovej teplote. Do chladničky odložíme až neskôr.

lavas-klasy

Tip

V chladničke môžme baklavaš skladovať cca 7 dní.

Fotografie

Robili ste tento recept?

Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Ak sa Vám pačil tento recept ...

Zanechajte nám komentár ...

Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.