Histamínová intolerancia – môžem sa niekedy vyliečiť?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Túto otázku si kladie veľmi veľa histaminikov a je to prirodzené. Veď predsa každý, kto trpí nejakým ochorením je zvedavý, či je to naveky alebo sa z toho dá dostať.
A tak pre vás bude asi pozitívnou správou, že sa to DÁ. 😉

Ako sme už spomínali v predchádzajúcich článkoch, histamínová intolerancia je vrodená iba vo veľmi malom percente, napriek tomu je denne diagnostikovaných niekoľko nových prípadov. A práve tie sú tými “pridruženými” k nejakému inému, primárnemu, problému. Ak ten odhalíte, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že histamínová intolerancia ustúpi do úzadia a vy budete môcť znovu konzumovať potraviny, s ktorými ste sa už naveky lúčili.

Kedy to bude?

Na túto otázku už ale nie je také jednoduché odpovedať. Tak ako ani pri tolerancii jednotlivých potravín, tak ani pri liečbe histamínovej intolerancie neexistuje rovnaké pravidlo. Niekto sa z toho môže dostať za pár mesiacov, pretože pravá príčina bude jasná a odstráni sa. Niekto sa z toho nedostane ani po pár rokoch. Tam môže ísť o niekoľko príčin:

1.) Pravé ťažkosti stále neboli odhalené.
2.) Na pravých ťažkostiach sa nepracuje.
3.) Pravé ťažkosti síce odhalené boli, no ostáva porušená psychika a to k liečeniu HIT nevedie.

Základ je nájsť pravú príčinu ťažkostí a potom pracovať na psychike

Ako sme si už teda povedali, cca 98% histaminikov musí nájsť svoj primárny problém. Môže ním byť iná alergia, intolerancia, autoimunitné ochorenie, črevná infekcia ale aj mnohé ďalšie ochorenia, či iné vonkajšie vplyvy (dlhodobé užívanie liekov, zvýšený stres, nevhodný životný štýl a pod.).
Po nájdení príčiny na nej treba začať pracovať – dodržiavať jedálniček na základe zistenej alergie (napr. celiakia = vylúčenie lepku); preliečiť zistené ochorenie; prehodnotiť svoj životný štýl (napr. prestať fajčiť, neponocovať…); eliminovať stresové situácie (napr. začať meditovať).
Ak však ani po týchto krokoch nespozorujete zlepšenie je veľká pravdepodobnosť, že stále nemáte v poriadku psychiku. Mnoho histaminikov trpí napríklad poruchami príjmu potravy, pretože sa tak báli čokoľvek jesť, až nakoniec vylúčili takmer všetko a jedlo sa stalo ich nepriateľom. Tak isto poškodená môže byť psychika po zlých skúsenostiach, zážitkoch – môže sa vyvinúť strach opustiť domov (bezpečie, svoju komfornú zónu), strach z ľudí a preplnených priestorov (napr. obchodné centrá, MHD…) a podobne.
V tých akútnych prípadoch je na mieste vyhľadať odbornú terapeutickú pomoc.

Terapia nie je hanba

Aj keď sa to tak v dnešnej dobe môže javiť, terapia nie je hanba. Práveže je to krok k úspešnému prekonávaniu svojich strachov. Niekto to dokáže aj sám, s pomocou meditácií, jogy, videí, online kurzov, iný vedľa seba potrebuje niekoho druhého, kto ho bude viesť tým správnym smerom a pomôže mu pochopiť veci, ktoré sám pochopiť nedokáže.
V každom prípade je takmer isté, že ak sa psychika dostane do normálu a odstránené budú aj ďalšie príčiny, ktoré sme si vymenovali, čoskoro si budete môcť dopriať obľúbené paradajky, či čokoládu bez akýchkoľvek obmedzení. 🙂

A čo Lavaš?

Lavašu sa vzdávať nemusíte, až na jeden prípad – ak by sa zistila celiakia. I keď usilovne pracujeme a skúšame bezlepkové receptúry, zatiaľ v našom portfóliu bezlepkový lavaš nenájdete. Za iných okolností sa ho ale vzdávať nemusíte. Práve naopak! Lavaš je vhodný aj pri rôznych diétach, môžete si z neho pripraviť zdravšiu verziu tzv. macesov, keď si ho v rúre upečiete do chrumkava a dokonca si z neho môžete pripraviť nespočetné množstvo receptov, ktoré vám pomôžu prekonať napr. chuť na komerčné sladkosti. Pretože aj to je ďalšou príčinou neúspešného liečenia. Ak človek má pocit, že opäť môže konzumovať potraviny, ktoré počas HIT nemohol, začne do svojho jedálničku zaraďovať aj tie, ktoré tam za žiadnych okolností nepatria. A nie iba do jedálnička histaminika ale do žiadneho! Ak sa z HIT dostanete, neznamená to, že sa otvára cesta späť k polotovarom, obchodným sladkostiam, keksíkom, koláčikom, čipsom… HIT vám má ukázať, že tá cesta správna nebola a že na kvalite potravín záleží! 

Autor článku: Patrícia Molnárová Turiničová

www.hitjezdravozit.sk

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email