Blog

Histamínová intolerancia – eliminačná diéta krok po kroku

Histamínová intolerancia – Eliminačná diéta krok po kroku

1. Neexistuje zoznam, ktorý by bol 100%-ný

V prvom rade si povedzme, že po internete koluje niekoľko rôznych HIT zoznamov, z ktorých asi ani jeden nemôžeme považovať za 100%-ný. Avšak za taký najrelevantnejší sa považuje švajčiarsky zoznam potravín, ktorý môže byť minimálne odrazovým mostíkom a ktorý sa rokmi zvykne aj aktualizovať. Aj tam sa však našli neoverené fakty. Ako príklad uvediem škoricu, muškátový orech, pohánku, banány… Tieto všetky sa všeobecne na zoznamoch často vyskytujú medzi zakázanými čo je absolutny nezmysel! Nikto si totiž nedá námahu vysvetliť, že napríklad taký banán sa stáva “histamínovou bombou” až po jeho prezretí, teda keď začne mať hnedé fliačiky. Ľudia banán automaticky vylúčia “lebo sa nesmie”. Tak isto ako prezretý banán sa ale nesmie ani prezretá hruška, jablko, broskyňa  a podobne. HIT totiž treba pochopiť (viac o tom nižšie)! Preto je najlepšie, ak si časom vytvoríte svoj vlastný zoznam.

2. Každý sme individualita a čo sedí jednému, nemusí sedieť aj druhému.

Je dôležité riadiť sa hlavne vlastným telom! Ak máte pocit, že vám niečo robí ťažkosti, hoc je to na zozname medzi “povolenými” nekonzumujte to, naopak ak máte pocit, že vám niečo nikdy nerobilo ťažkosti, no na zozname to je medzi “zakázanými”, prečo by ste to mali vylúčiť?  Môže ísť zrovna o potravinu, ktorá sa na zoznam dostala pretože si nikto neoveril ďalšie fakty a vedecké výskumy.
Základom je počúvať svoje vlastné telo a uvedomiť si ako HIT funguje.

3. Prvoradá je čerstvosť a kvalita potravín. No nazabúdame ani na skladovanie a prípravu jedál.

Histamín sa tvorí státím, zrením, hnilobou… Akonáhle sú napríklad ovocie a zelenina prezreté, jemne nahnité, stávajú sa pre histaminika nevhodným. Nestačí iba vyrezať nahnitý kúsok ako by to spravil zdravý človek. Tak isto mäso či ryby, ktoré majú zvýšenú kazivosť, nenechávame po zabití v chladničke niekoľko dní (alebo nekupujeme z chladiarenského pultu). Mäso je dôležité okamžite zamraziť resp. spracovať. Mrazením sa totiž tvorba histamínu pozastavuje. Z takého istého dôvodu sa odporúča vyhnúť fermentovaným produktom, kvasniciam, zrejúcim syrom, či údeninám. Najviac by ale histaminik mal byť opatrný s priemyselne spracovanými potravinami, ktoré obsahujú rôzne aditíva, farbivá, ochucovadlá a podobne. O tom asi nemusíme hovoriť, že zeleninu, ovocie či mäso sa snažíme kupovať lokálne; vajcia z voľného výbehu; oleje panenské, nerafinované; koreniny kvalitné atď. Toto je totiž základ nie iba pre histaminika, ale aj pre zdravého človeka.

4. Množstvo a kombinácia jednotlivých potravín zohrávajú taktiež dôležitú úlohu.

Tu si musíme uvedomiť, že potraviny sú vyhodnotené ako vysokohistamínové podľa určitej koncentrácie hitamínu na hmotnosť danej potraviny. Nie je jedno, či si dáte 1-2 jahody alebo si na 2 krajce chleba natriete jahodový džem. Tak isto je rozdiel, či si dáte 4-5 listov čerstvého špenátu do šalátu alebo si kúpite mrazený šalát, v ktorom je tých listov povedzme 200. 
Rovnako dôležitá je aj kombinácia. Ak ste si v jeden deň “dopriali” 1-2 jahody, nebudete predsa pokračovať so špenátom. Tzv. histamínový pohárik sa totiž veľmi rýchlo dokáže naplniť.

5. Zbytočné vylúčenie viacerých potravín a predlžovanie eliminačnej diéty nemá žiaden efekt.

O tomto bode sme si už napísali viac, no zopakujeme, že ak ani po 4-5 týždňov eliminačnej diéty nepociťujete úľavu, príčina bude niekde inde. Môžete napríklad stále konzumovať mliečne produkty a pritom ani neviete, že najväčšie ťažkosti vám robia práve tie, pretože máte nezistenú intoleranciu laktózy.

6. Pozor na stres!

Vedeli ste, že stres, napätie, adrenalín ale aj prilíšná eufória môžu histamín zvyšovať? Všimli ste si niekedy, že pred skúškou v škole, prednáškou na meetingu v práci, či nejakým verejným vystúpením sa necítite dvakrát najlepšie (búšenie srdca, odbehnutie na toaletu, pocit na odpadnutie)? Prestne tak, to všetko s tým súvisí. A tak isto celková životospráva. HIT často diagnostikujú ľuďom, ktorí prekonali nejaký ťažký traumatizujúci zážitok, smrť v rodine, rozvod ale príčinou môže byť aj iné ochorenie, či dlhodobé užívanie liekov.


Na záver najdôležitejšia otázka – čo teda môžem jesť?

Skôr by bola na mieste otázka, čo nemôžem jesť? Potravín, v ktorých bola nájdená vysoká koncentrácia histamínu je veľmi málo, avšak ako sme si povedali predtým, aj níkohistamínová potravina sa v procese kazenia stáva “histamínovou bombou”. Niektoré potraviny sa ďalej môžu označovať za liberátory alebo blokátory (teda uvoľňujú histamín z buniek alebo blokujú enzým DAO). Zo začiatku je preto vhodné byť opatrný s paradajkami, špenátom, avokádom, baklažánom, citrusmi, jahodami či ananásom. Avšak časom, keď je človek stabilizovaný obvykle stoleruje pár listov špenátu, či 1-2 jahôdky z vlastnej záhrady. Tak isto sa odporúča vylúčiť alkohol, kávu, čokoládu a veci, ktoré sme si už vymenovali – výrobky, ktoré vznikajú fermentáciou (vrátane octu, balzamika, horčie, sójovej omáčky), kysnuté pečivo, polotovary… Niektorí špecialisti odporúčajú na prvé 4 týždne vylúčiť aj najväčšie alergény ako lepok, mliečne produkty, či vajcia, no táto voľba je iba na vás.

Eliminačná diéta – môžem jesť lavaš počas nej?

Lavaš je pre histaminikov takou malou “záchranou”, nakoľko mnhí po prijatí informácie, že kysnuté pečivo nie je vhodné, nevedia ako ďalej, čo si upiecť, či si môžu vôbec nejaké pečivo kúpiť aj v obchode? Keďže náš lavaš je nekysnutý, poctivo, domácky vyrábaný, bez akýchkoľvek pridaných látok, je vhodnou voľbou aj v začiatkoch. Volili by sme ale špaldový, neochutený, nakoľko pšeničný lepok sa môže považovať za tzv. liberátor. To sa ale týka iba tých prvých týždňov. Mnohí naši kamaráti, histaminici, po čase normaĺne tolerujú aj pšeničný, či škoricový.

Autor článku: Patrícia Molnárová Turiničová

www.hitjezdravozit.sk

Zdieľať článok:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
POSTED BY ADMIN
POSTED BY ADMIN

consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Aenean commodo ligula eget dolor aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Kakaový @lavas_zdravychlieb s tvarohom a s dužinou z pomaranča👌😍⁠ ⁠ Keď máš pár už starších pomarančov a treba ich už radšej odšťaviť. Dužina je super, ochutí ten tvaroh a dodá mu pomarančovú chuť 😋. Teraz som urobila trochu redšiu plnku a takto zrolovaný sa mi teda páči, tých vrstiev je tam viac😍⁠ A na to jedno z mojich obľúbených masiel😍🤤⁠ ⁠ •1 kakaový @lavas_zdravychlieb (použiť môžete aj alternatívu špaldovo-škoricový lavaš)⁠ •250g hrudkovitý odtučnený tvaroh⁠ •180g biely jogurt Rajo protein/iný ⁠ •2pl pudingový smotanový prášok (iný nie lebo prekryje chuť pomaranča) ⁠ •asi 60g dužina z pomaranča po vyšťavení⁠ •2pl erithritol / prípadne med ⁠ •1-2pl šťavy z pomaranča nemusí byť ⁠ •trochu kúsky čokolády ⁠ ⁠ Plnku som len vymiešala je tekutejšia. A tento krát som nedala lavaš na polovicu, ale celý som ho roztiahla a tak plnku natrela. (Prípadne som položila ešte na lavaš kus staršieho lavašu, čo mi ostal pred plnkou). Plnku natrieť asi do 3/4 a zrolovať. Piecť na 200°C na 20min 👌👌⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @rommiemax⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového (príp. škoricového bezlepkového) lavaša z našej ponuky.

TRUBIČKY S ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝM KRÉMOM ⁠ Trubičky zo škoricového @lavas_zdravychlieb s krémom z espresso masla @sufancz . Chrumkavé, krehké trubičky v chrumkavej kruste z lieskových orieškov a naplnené jemným krémom zo šľahačkovej smotany, bielej čokolády a espresso orieškového masla @sufancz 😘👌⁠ Toto musíte vyskúšat! Budete sa zalizovať až za ušami 👂😋⁠ ⁠ Recept(Cca 25 trubičiek)⁠ NA TRUBIČKY:⁠ 1 balenie škoricový @lavas_zdravychlieb (3 pláty)⁠ Čokoládovo-arašidové maslo @sufancz ⁠ Vajíčko⁠ 1 pl cukru⁠ Krokant z lieskových orieškov @lidlsk ⁠ alebo nadrobno nasekané lieskové či iné oriešky ⁠ Práškový cukor ⁠ Čokoláda na varenie⁠ ⁠ Z plátov lavaša vykrojíme čo najviac koliesok, ktoré sa po omotaní okolo kovovej formičky na trubičky prekrývajú cca 1,5 cm.⁠ Mne sa podarilo okolo 50 koliesok zo všetkých 3 plátov. Potom vždy spojíme po dve kolieska čokoládovo-arašidovým maslom, čiže dostaneme 25 spojených koliesok. Vrchnú stranu potrieme vajíčkom rozmiešaným s cukrom. Takto pripravené koliesko obtočíme okolo trubičky nenatretou stranou. Prekryté časti k sebe pritlačíme, poprípade ešte viac potrieme spoj vajíčkom, aby trubička držala pokope. Celú trubičku vyváľame v orieškovom krokante. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole. Pečieme cca 10 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Po vytiahnutí posypeme cez sitko práškovým cukrom. Necháme schladiť a stiahneme z trubičiek.⁠ Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a konce trubičiek namáčame.⁠ ⁠ KRÉM:⁠ 400 ml šľahačkovej smotany ⁠ 200 g bielej čokolády⁠ 200 g mliečnej čokolády na varenie @lidlsk⁠ 200 g espresso masla @sufancz ⁠ 250 g maslo⁠ ⁠ Šľahačkovú smotanu privedieme do varu a odstavíme. Nalámeme čokoládu a necháme rozpustiť. Poriadne spojíme do krému a necháme schladiť v chladničke, najlepšie cez noc. Vychladnutý krém vyšľaháme a postupne zašľaháme espresso + maslo. Hotový krém dáme do vrecka so zdobiacou špičkou a plníme pripravené trubičky. Necháme vychladiť.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @gromovci_v_kuchyni⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového (príp. škoricového bezlepkového) lavaša z našej ponuky.

Bezlepkový lavaš Tahini cake :)⁠ ⁠ Ochutnali ste už úžasný tahini koláč? Ak ste niekedy navštívili Cyprus, s veľkou pravdepodobnosťou máte na toto ich tradičné pečivo chutné spomienky:) Či už ho ale poznáte, alebo nie, určite by ste mali vyskúšať našu verziu z lavašu – chutí neskutočne dobre, príprava nezaberie veľa času a je výborný aj na tretí deň – ak mu vydržíte tak dlho odolávať:)⁠ ⁠ Tradične sa tahini koláč pripravuje v točenej verzii, vrstvený však určite odporúčame.⁠ ⁠ Vrstvený tahini koláč sme vyskúšali pripraviť aj z bezlepkového lavašu a rozhodne to stálo za to! Ak ho raz ochutnáte, tahini koláč sa určite zaradí medzi Vaše obľúbené sladké pokušenia.⁠ ⁠ V recepte sme použili tradičný a škoricový bezlepkový lavaš.⁠ ⁠ Ak si ho nemal šancu ochutnať tak dlho nečakaj 😉. ⁠ Vieš si ho objednať cez náš eshop a v ponuke ho nájdeš už vo viacerých predajných miestach, prípadne si ho tam vieš aj objednať. ⁠ ⁠ Na našom webe sme predajné miesta kde #bezlepkovy lavaš zoženiete pre vás označili bezlepkovou ikonkou GF 🤗.⁠ ⁠⁠ Ďakujeme :)⁠ ⁠ Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk

Konečne som aj ja vyskušala tieto mini rožteky z @lavas_zdravychlieb 🤗 Môžete si ich naplniť čím chcete. Ja som použila lekvár a čokoorieškovou nátierkou.👌🏻⁠ ⁠ ➡️Potrebujeme:⁠ 🥐3 pláty @lavas_zdravychlieb⁠ 🥐čokoládovo-orieškovú nátierku Nut love⁠ 🥐lekvár⁠ 🥐vajce⁠ ⁠ ➡️Rúru predhrejeme na 200°C. Z lavašu si vystrihneme kruhy (z každého plátu nám vystanú 2 kusy). Prvý kruh natrieme čokoorieškovou nátierkou, na to položíme druhý kruh a ten natrieme lekvárom. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky a rolujeme od širšej strany do špicu. Vrch potrieme vajíčkom a pečieme 15 minút. ⁠ ⁠ Ja som spravila 3 druhy, jeden čokoorieškový s jahodovým lekvárom, druhý čisto lekvárové jahodové a posledný druh so slivkovým lekvárom. ⁠ ⁠ Za inšpiráciu ďakujem @rommiemax 🥰 ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @saw_wing

Lavaš s avokádom, pošírovaným kuracím mäskom a vajíčkom 🥑⁠ ⁠ Na prípravu mäska: 1 kus kvalitné kuracie prsia, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, himalájska soľ, 5 guličiek čierne korenie, voda.⁠ ⁠ Avokádový základ: 1 avokádo, 1 strúčik cesanku, himalájska soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, 1 PL štavy z citróna.⁠ ⁠ Obloženie: 1 domáce uvarené vajíčko, rucola, žlté paradajky, vňať z jarnej cibuľky, čerstvá bazalka.⁠ ⁠ Plus: ½ plátu špaldovy lavaš preložený v dvojmo .⁠ ⁠ Mäso umy, vlož celé do hrna, pridaj prekrojenú umytú cibuľu aj so šupkou, pekrojený ošúpaný cesnak, soľ, korenie a zalej vlažnou vodou, aby bolo všetko prikryté. Priveď do varu a var na miernom ohni 20 min.⁠ ⁠ Avokádo prekroj, zbav kôstky a lyžicou vydlab vnútro. Pridaj k nemu pretlačený cesnak, soľ, korenie, šťavu z citróna a rozmixuj ponorným mixérom.⁠ ⁠ Mäso vyber a nakrájaj na tenké plátky.⁠ ⁠ Lavaš jemne opeč z oboch strán na panvici, natri avokádovou nátierkou a už len oblož mäskom, vajíčkom a zeleninou. Môžeš prehnúť, zrolovať, alebo len zahnúť kraje.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @veronka_machynova⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového lavaša z našej ponuky.

Bezlepková Calzonne pizza 🍕. Tú proste musíš vyskúšať! ⁠ ⁠ Na tento 🅡🅔🅒🅔🅟🅣 sme použili 2 pláty bezlepkového lavaša, ale použiť môžete aj len jeden… 😉.⁠ ⁠ A ak máš chuť na tú pravú pizzu tak odporúčame NOVINKU v ponuke KORPUS. Vieš si z neho pripraviť viac ako len pizzu.⁠ ⁠ Celý postup sme pre teba natočili do videa. Pre viac video receptov a inšpirácií sa preklikni na náš youtube – Recepty lavaš.⁠ ⁠ A čo je vlastne lavaš? :)⁠ ⁠ Lavaš je tenký jemný arménsky chlieb z nekysnutého cesta, ktorý pečieme ručne podľa starej rodinnej receptúry už roky. Pre potreby ľudí s intoleranciou lepku, sme tradičný lavaš prispôsobili požiadavkám gluten free diéty a prinášame produkt, ktorý neobsahuje pšenicu, lepok, sóju, laktózu, vajíčka a konzervanty. Obsah gluténu vo výrobku je menej ako 5.00 mg/kg.⁠ ⁠ Zakúpiť alebo objednať si ho môžete vo väčšine predajných miest kde lavaš dodávame. Tieto predajné miesta sme označili bezlepkovou ikonkou.⁠ ⁠ Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk

Dám vám sem túto dobrotu. Kto miluje fazule a ryžu, spraví si burrito. ⁠ ⁠ 80g akejkoľvek fazule zmiešajte s 80g paradajkovej salsy, dajte do lavašu alebo tortilly spolu so šalátom, avokádom, cibuľkou, paradajkou. Zabaľte boky, spodok a vrch a položte na panvicu zapiecť. ⁠ ⁠ Takéto jedlo si pokojne pripravte dopredu, zabaľte do potravinárskej fólie alebo voskového obrúsku a keď je treba, len vyberiete, dáte na panvicu, zohrejete a fajne papáte. ⁠ ⁠ @bezlepkovy_lavas ako už názov hovorí je vhodný pre bezlepkáčov. A kto nemá problém, pohľadajte @lavas_zdravychlieb a spravte si burrito z neho. ⁠ ⁠ U nás takéto rýchle jedlá idú a viem si ho kľudne predstaviť v karavane. Stačí si doma uvariť ryžu a fazuľu všetko ostatné zvládnete aj v mini kuchyni. ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @rejoy.sk

Co tak si upéct tento lavaš skořicový dortík? 🥰🤩⁠ ⠀⁠ ▪︎𝓘𝓷𝓰𝓻𝓮𝓭𝓲𝓮𝓷𝓬𝓮:⠀⁠ -200g lavaše (1 celý plát a čtvrt druhého)⠀⁠ -20g vanilkového pudinku uvařeného ve 170ml vody ⠀⁠ -35g vanilla cinnamon roll proteinu ⠀⁠ -5g skořice ⠀⁠ -1 vajíčko ⠀⁠ -1 bílek ⠀⁠ -15g vanilkového proteinu⠀⁠ -300g odtučněného tvarohu⠀⁠ ⠀⁠ ▪︎𝓟 𝓸𝓼𝓽𝓾𝓹:⠀⁠ Ingredience smícháme a lavaš natřeme, trochu krému si necháme na polití. Srolujeme a nakrájíme na malé šneky, vysoké asi 4 cm. Do formy vystlané pečícím papírem je naskládáme a přelijeme zbytkem krému. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 25 minut. Dobrou chuť! 😘⠀⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @delish_by_andy⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového (príp. škoricového bezlepkového) lavaša z našej ponuky.

Ahojte Košice,⁠ ⁠ Máme pre vás novinku, a tou je osobný odber Lavašov v Košiciach v obidvoch našich prevádzkach.⁠ ⁠ Stačí ak si urobíte objednávku cez náš e-shop a vyzdvihnete si ju priamo u nás. ⁠ ⁠ Pekáreň – Trieda SNP 61 (Spoločenský pavilón). ⁠ Tu si môžete vyzdvihnúť MIX tradičných lepkových a bezlepkových lavašov.⁠ PON – PIA 9.00 – 15.00⁠ ⁠ Bezlepková pekáreň – Orlia 9 (centrum, podchod oproti soche koňa). Tu si môžete vyzdvihnúť bezlepkové lavaše.⁠ PON – ŠTV 9.00 – 13.30⁠ ⁠ Už čoskoro budeme mať možnosť platiť kartou / hotovosť.⁠ ⁠ Tešíme sa na vaše objednávky a návštevu u nás :)⁠ ⁠ Tím Lavaš⁠ www.lavas.sk

Arašidový cheesecake s belgickou čokoládou ⁠ ⁠ Ten pocit, keď nechceš moc kalorický koláč, ale žiada sa ti sladké? Určite vyskúšaj tento cheesecake. Osvedčenou alternatívou klasického korpusu je lavaš od @lavas_zdravychlieb, ktorý si pripravíš za 2 minúty. Poďme spolu na arašidový cheesecake v zdravšom šate.⁠ ⁠ Budeme potrebovať:⁠ – 1 plát bio celozrnného lavaša od @lavas_zdravychlieb ⁠ – 250g mascarpone⁠ – 250g jemného tvarohu⁠ – 2 domáce vajíčka⁠ – 3 PL nutlove white choco peanut od @allnutritioncz ⁠ – 1 PL špaldovej hladkej múky⁠ – 50g kokosového cukru⁠ – 30g bielej belgickej čokolády⁠ ⁠ Poleva:⁠ – menšia hrsť belgickej mliečnej čokolády⁠ – trochu plnotučného mlieka⁠ ⁠ Postup:⁠ Začíname lavašom. Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 20cm. Vystrihneme si 2 totožné kruhy s priemerom 22cm, “korpus” by mal pripomínať klasický sušienkový, na ktorý nalejeme plnku. Korpus sme sa rozhodli natrieť domácou nutellou, ktorá dodá korpusu vláčnosť.⁠ Korpus pečieme 10min/180°C. Plnku si pripravíme z mascarpone, tvarohu, masla, cukru, bielej čokolády, vajíčok a múky. Suroviny si zľahka rozmixujeme a vylejeme na pripravený, vopred upečený korpus. Cheesecake pečieme 55/150°C. Je dôležité ho nechať odležať v chladníčke cez noc. Na druhý deň pripravíme polevu a ozdobujeme poďla vlastnej fantázie a chuti. V našom prípade je to physalis a opražené arašidy. ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @bakingmoments_withkids

Aj s takouto pizzou v tvare srdca môžte potešiť svoju lásku (nie len na Valentína)⁠ Minulý rok som pripravila klasickú pizzu z kysnutého cesta v tvare srdca, ale tento rok padla voľba na pizzu z @lavas_zdravychlieb⁠ ⁠ Dozdobená podľa chuti salámou a šunkou #zipser od @tauris . Niektoré s rajčinovým základom, iné zas so smotanovým základom. Okrem toho nejaká tá kukurica, pór, červená cibuľka, čierne olivy, klobása, slaninka, bryndza, mozarella, niva, biely syr, cherry paradajky, bazalka.⁠ ⁠ Na pizzu som použila špaldový paradajkový @lavas_zdravychlieb ⁠ Najskôr som si vystrihla čo najväčšie srdiečka (z každého plátu mi vyšli 3). Na jednu pizzu som použila 3 pláty, čiže trojmo. ⁠ ⁠ V hrnčeku som si rozmiešala vajíčka so soľou + pretlačený cesnak. Touto zmesou som potrela každú vrstvu (teda všetky tri, aj vrchnú) a dala predpiecť na 180°C na cca 8 minút.⁠ Potom už len paradajkový, alebo smotanový základ a obloženie podľa chuti, hlavne veľa syru. Dať opäť piecť, ale na 200°C na ďalších cca 8-10 minút. ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @gromovci_v_kuchyni⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového lavaša z našej ponuky.

Bezlepkový tvarohový koláč s mascarpone⁠ 😋.⁠ ⁠ Budeš potrebovať:⁠ – bezlepkový lavaš (použili sme škoricovo datľový, 2 balenia)⁠ – jemný tvaroh 250gr⁠ – mascarpone 250gr⁠ – med⁠ – kakao⁠ – maliny⁠ ⁠ Tvaroh, mascarpone a med spolu vymiešame a postupne nanesieme na každú vrstvu lavaša. Posypeme kakaom a malinovým prachom. Dáme zachladiť, hotovo :).⁠ ⁠ Pred použitím sme lavaš postriekali vodou a zohriali na grile aby sa mu vrátila jemnosť a vláčnosť. Nechali sme ho ešte na cca 5 minút zapariť v sáčku.⁠ ⁠ A čo je vlastne lavaš? :)⁠ ⁠ Lavaš je tenký jemný arménsky chlieb z nekysnutého cesta, ktorý pečieme ručne podľa starej rodinnej receptúry už roky. Pre potreby ľudí s intoleranciou lepku, sme tradičný lavaš prispôsobili požiadavkám gluten free diéty a prinášame produkt, ktorý neobsahuje pšenicu, lepok, sóju, laktózu, vajíčka a konzervanty. Obsah gluténu vo výrobku je menej ako 5.00 mg/kg.⁠ ⁠ Zakúpiť alebo objednať si ho môžete vo väčšine predajných miest kde lavaš dodávame. Tieto predajné miesta sme označili ikonkou GF.⁠ ⁠ Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk⁠