Blog

Histamínová intolerancia – eliminačná diéta krok po kroku

Histamínová intolerancia – Eliminačná diéta krok po kroku

1. Neexistuje zoznam, ktorý by bol 100%-ný

V prvom rade si povedzme, že po internete koluje niekoľko rôznych HIT zoznamov, z ktorých asi ani jeden nemôžeme považovať za 100%-ný. Avšak za taký najrelevantnejší sa považuje švajčiarsky zoznam potravín, ktorý môže byť minimálne odrazovým mostíkom a ktorý sa rokmi zvykne aj aktualizovať. Aj tam sa však našli neoverené fakty. Ako príklad uvediem škoricu, muškátový orech, pohánku, banány… Tieto všetky sa všeobecne na zoznamoch často vyskytujú medzi zakázanými čo je absolutny nezmysel! Nikto si totiž nedá námahu vysvetliť, že napríklad taký banán sa stáva “histamínovou bombou” až po jeho prezretí, teda keď začne mať hnedé fliačiky. Ľudia banán automaticky vylúčia “lebo sa nesmie”. Tak isto ako prezretý banán sa ale nesmie ani prezretá hruška, jablko, broskyňa  a podobne. HIT totiž treba pochopiť (viac o tom nižšie)! Preto je najlepšie, ak si časom vytvoríte svoj vlastný zoznam.

2. Každý sme individualita a čo sedí jednému, nemusí sedieť aj druhému.

Je dôležité riadiť sa hlavne vlastným telom! Ak máte pocit, že vám niečo robí ťažkosti, hoc je to na zozname medzi “povolenými” nekonzumujte to, naopak ak máte pocit, že vám niečo nikdy nerobilo ťažkosti, no na zozname to je medzi “zakázanými”, prečo by ste to mali vylúčiť?  Môže ísť zrovna o potravinu, ktorá sa na zoznam dostala pretože si nikto neoveril ďalšie fakty a vedecké výskumy.
Základom je počúvať svoje vlastné telo a uvedomiť si ako HIT funguje.

3. Prvoradá je čerstvosť a kvalita potravín. No nazabúdame ani na skladovanie a prípravu jedál.

Histamín sa tvorí státím, zrením, hnilobou… Akonáhle sú napríklad ovocie a zelenina prezreté, jemne nahnité, stávajú sa pre histaminika nevhodným. Nestačí iba vyrezať nahnitý kúsok ako by to spravil zdravý človek. Tak isto mäso či ryby, ktoré majú zvýšenú kazivosť, nenechávame po zabití v chladničke niekoľko dní (alebo nekupujeme z chladiarenského pultu). Mäso je dôležité okamžite zamraziť resp. spracovať. Mrazením sa totiž tvorba histamínu pozastavuje. Z takého istého dôvodu sa odporúča vyhnúť fermentovaným produktom, kvasniciam, zrejúcim syrom, či údeninám. Najviac by ale histaminik mal byť opatrný s priemyselne spracovanými potravinami, ktoré obsahujú rôzne aditíva, farbivá, ochucovadlá a podobne. O tom asi nemusíme hovoriť, že zeleninu, ovocie či mäso sa snažíme kupovať lokálne; vajcia z voľného výbehu; oleje panenské, nerafinované; koreniny kvalitné atď. Toto je totiž základ nie iba pre histaminika, ale aj pre zdravého človeka.

4. Množstvo a kombinácia jednotlivých potravín zohrávajú taktiež dôležitú úlohu.

Tu si musíme uvedomiť, že potraviny sú vyhodnotené ako vysokohistamínové podľa určitej koncentrácie hitamínu na hmotnosť danej potraviny. Nie je jedno, či si dáte 1-2 jahody alebo si na 2 krajce chleba natriete jahodový džem. Tak isto je rozdiel, či si dáte 4-5 listov čerstvého špenátu do šalátu alebo si kúpite mrazený šalát, v ktorom je tých listov povedzme 200. 
Rovnako dôležitá je aj kombinácia. Ak ste si v jeden deň “dopriali” 1-2 jahody, nebudete predsa pokračovať so špenátom. Tzv. histamínový pohárik sa totiž veľmi rýchlo dokáže naplniť.

5. Zbytočné vylúčenie viacerých potravín a predlžovanie eliminačnej diéty nemá žiaden efekt.

O tomto bode sme si už napísali viac, no zopakujeme, že ak ani po 4-5 týždňov eliminačnej diéty nepociťujete úľavu, príčina bude niekde inde. Môžete napríklad stále konzumovať mliečne produkty a pritom ani neviete, že najväčšie ťažkosti vám robia práve tie, pretože máte nezistenú intoleranciu laktózy.

6. Pozor na stres!

Vedeli ste, že stres, napätie, adrenalín ale aj prilíšná eufória môžu histamín zvyšovať? Všimli ste si niekedy, že pred skúškou v škole, prednáškou na meetingu v práci, či nejakým verejným vystúpením sa necítite dvakrát najlepšie (búšenie srdca, odbehnutie na toaletu, pocit na odpadnutie)? Prestne tak, to všetko s tým súvisí. A tak isto celková životospráva. HIT často diagnostikujú ľuďom, ktorí prekonali nejaký ťažký traumatizujúci zážitok, smrť v rodine, rozvod ale príčinou môže byť aj iné ochorenie, či dlhodobé užívanie liekov.


Na záver najdôležitejšia otázka – čo teda môžem jesť?

Skôr by bola na mieste otázka, čo nemôžem jesť? Potravín, v ktorých bola nájdená vysoká koncentrácia histamínu je veľmi málo, avšak ako sme si povedali predtým, aj níkohistamínová potravina sa v procese kazenia stáva “histamínovou bombou”. Niektoré potraviny sa ďalej môžu označovať za liberátory alebo blokátory (teda uvoľňujú histamín z buniek alebo blokujú enzým DAO). Zo začiatku je preto vhodné byť opatrný s paradajkami, špenátom, avokádom, baklažánom, citrusmi, jahodami či ananásom. Avšak časom, keď je človek stabilizovaný obvykle stoleruje pár listov špenátu, či 1-2 jahôdky z vlastnej záhrady. Tak isto sa odporúča vylúčiť alkohol, kávu, čokoládu a veci, ktoré sme si už vymenovali – výrobky, ktoré vznikajú fermentáciou (vrátane octu, balzamika, horčie, sójovej omáčky), kysnuté pečivo, polotovary… Niektorí špecialisti odporúčajú na prvé 4 týždne vylúčiť aj najväčšie alergény ako lepok, mliečne produkty, či vajcia, no táto voľba je iba na vás.

Eliminačná diéta – môžem jesť lavaš počas nej?

Lavaš je pre histaminikov takou malou “záchranou”, nakoľko mnhí po prijatí informácie, že kysnuté pečivo nie je vhodné, nevedia ako ďalej, čo si upiecť, či si môžu vôbec nejaké pečivo kúpiť aj v obchode? Keďže náš lavaš je nekysnutý, poctivo, domácky vyrábaný, bez akýchkoľvek pridaných látok, je vhodnou voľbou aj v začiatkoch. Volili by sme ale špaldový, neochutený, nakoľko pšeničný lepok sa môže považovať za tzv. liberátor. To sa ale týka iba tých prvých týždňov. Mnohí naši kamaráti, histaminici, po čase normaĺne tolerujú aj pšeničný, či škoricový.

Autor článku: Patrícia Molnárová Turiničová

www.hitjezdravozit.sk

Zdieľať článok:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
POSTED BY ADMIN
POSTED BY ADMIN

consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Aenean commodo ligula eget dolor aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Už ste ochutnali lavaš?⁠ ⁠ Lavaš je zdravší, ľahký, chutný chlieb 🤗.⁠ ⁠Pripravujeme ho ručne podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska 🇦🇲⁠.⁠ ⁠ ČÍM JE LAVAŠ INÝ?⁠ ⁠ Lavaš prináša ľuďom zdravšiu alternatívu klasického chleba. Je 100% prírodný… Lavaš je⁠ múka (pšeničná / špaldová / celozrnná) – voda – morská soľ a naturálne príchute.⁠ ⁠ ⁠S LAVAŠOM MÁTE NEOBMEDZENÉ MOŽNOSTI – NA SLANO AJ NA SLADKO⁠…⁠ ⁠ ⁠Lavaš je variabilne využiteľný chlieb, skvelo chutí a ľahko sa s ním pracuje. Dá sa s ním doslova kúzliť. Nahrádza nie len chlieb ale aj iné typy ciest – s oveľa nižším obsahom kalórií a bez cukru a konzervantov. Vhodný aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou (hlavne špaldový).⁠ ⁠ ZBOŽŇUJÚ HO DOSPELÍ AJ DETI ⁠😍.⁠ ⁠ Pre jeho jemnosť, krehkosť, vynikajúcu chuť, chrumkavosť… ⁠ ⁠Kreativite sa s lavašom medze nekladú – pripravíte si z neho pizze, štrúdle, lasagne, koláče, panini, palacinky, taštičky, čipsy, wrapy a oveľa viac.⁠ ⁠ KDE SI HO MÔŽETE KÚPIŤ?⁠ Obľúbený chlebík Lavaš dodávame pravidelne do viac ako 140+ predajných miest a 57+ miest 🏙️. ⁠Presný zoznam nájdete na našom webe.⁠ ⁠ Chcete o nás dozvedieť viac? Navštívte náš web www.lavas.sk kde nájdete kopec receptov a inšpirácií.⁠ ⁠ Zaujíma vás ako jednoducho sa s ním pracuje? Pripravili sme pre vás kopec video receptov a návodov, ktoré si môžete pozrieť na našom youtube – Pekáreň lavaš.⁠ LINK nájdete v profile.⁠ ⁠ Ďakujeme!⁠ ⁠ Váš Lavaš Tím

Jablkovo-piškótový koláč s pudingom 😍 kto pozná? ⁠ ⁠ Lístkové cesto vymenené za @lavas_zdravychlieb , cukor zamenený za erythritol a steviove kvapky od @biocare_sk a vznikol takýto fit koláčik 👌🏼⁠.⁠ ⁠ SUROVINY na formu 20x30cm⁠ 1 plat @lavas_zdravychlieb ⁠ Pol balíčka piskot⁠ 700ml mlieka ⁠ 2 balíčky vanilkoveho pudingoveho prášku ⁠ Sladidlo (erythritol a steviove kvapky Steviola fluid @biocare_sk )⁠ 500g jablk⁠ Škorica⁠ ⁠ POSTUP⁠ Uvaríme si puding podľa návodu a necháme vychladnúť. Plat lavasu si rozstrihneme na 3 časti v zahyboch, dve dáme na seba na spodok plechu, jednu si odložíme. Na lavas naukladáme veľká seba piskoty. Jablka si nahrubo nastruhame, premiešame so škoricou, pripadne aj osladime a navrstvíme na piskoty. Na jablka rozotrieme puding. Jednu časť lavasu si nastrihame na stvorceky a tie naukladáme na vrch koláča (pri pečeni zmenšia svoj objem). Dáme piect so rúry na 180stupnov na cca 30 minút. Necháme vychladnúť a dáme stuhnúť aspoň na 2 hod do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom alebo erythritolom. Dobrú chut 😊⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @ivaness_f

Pizaaaaa🍕🍕🍕 ale v zdravšej verzii… 😋 a to znamená, že bola z lavaša, bez prísad, bez droždia. ⁠ ⁠ Zdravšia lavaš pizza 🍕inšpirovaná @mystoryofcooking⁠ ⁠ 📷 repost od @isabellafoods11⁠ ⁠ Recept, ako si pripravíš pizzu, nájdeš aj na našom webe a video 🎥 recept na našom youtube ''Pekáreň lavaš''. Linky nájdeš v našom profile :).⁠

Čaute lavaš fandovia v Českej republike :).⁠ ⁠ Ak ste ešte nepostrehli, cez náš e-shop si lavaš viete objednať aj do ČR. Doručíme ho až priamo k vám domov alebo do práce. ⁠ Rozbehli sme tak isto spoluprácu s novým partnerom pre doručovanie s prijateľnejšiou cenovou ponukou 👍🏼. Veríme, že aj to vás poteší.⁠ Tak isto máme akciu doručenie zdarma pri nákupe nad 50 eur.⁠ ⁠ Ak ste ešte nepostrehli, naša ponuka Lavašov sa opäť rozrástla. Tou najnovšou novinkou je špaldový lavaš paradajkový, s oreganom a bazalkou 😋.⁠ ⁠ Link na eshop nájdete samozrejme v našom profile alebo klikni na www.lavas.sk.⁠ ⁠ PS: niečo sa šušká, že by lavaš mal byť už v blízkej budúcnostu dostupný priamo v obchodoch v Brne. Viac info už čoskoro.⁠ ⁠ Tešíme sa na tvoju objednávku.⁠ ⁠ Tím Lavaš

Tak táto lavaš pizza od @lavas_zdravychlieb ma úplne dostala 😍. ⁠ ⁠ Ľahučké cesto, chrumkavé okraje, úžasná chuť a vôňa je niečo, čo musíte vyskúšať 👌.⁠ ⁠ Pizza, po ktorej vám vôbec nebude ťažko a môžete si ju dať úplne bez výčitiek ☺️. ⁠ ⁠ Na oblohu môžete použiť všetko, čo máte doma a čo máte radi ☺️⁠ ⁠ Potrebujeme⁠ 1 lavaš pšeničný celozrnný plát @lavas_zdravychlieb⁠ Domácim pretlak alebo kečup⁠ Pizza korenie⁠ Čerstvá bazalka,oregano⁠ 200g kvalitnej šunky⁠ 100g syra⁠ Konzerva šampiňónov a kukurice⁠ Olivový olej⁠ Cesnak⁠ ⁠ Postup⁠ 1. Z plátu su vyrežeme dve alebo viacej kruhov (podľa toho, koľko pizze chcete), ktoré položíme na papier na pečenie.⁠ 2. Potrieme kečupom, posypeme pizza korením. Pridané zvyšok oblohy.⁠ 3. Pečieme na 190° cca 15 minút.⁠ 4. Do misky si pretlačíme jeden cesnak, dáme trochu oleja a potrieme ním okraje.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @katuuus.ka

Často nám píšete, že je to práve to… rýchlosť s akou si urobíte skvelé a chutné jedlo :). Či už ide o pizzu, štrúdľu, wrapy, tousty, atddddddď :).⁠ ⁠ Rýchlovka na obed – lavaš, kečup, kuracia šunka, syr, baby špenát a šup ho na panvicu na pár minút 😅 ešte aj maminka sa mi toho nanosila.⁠ ⁠ 📷 repost od @little_fit_bunny⁠ ⁠ Ďalšie recepty s lavašom nájdeš aj na našom webe a video 🎥 recepty na našom youtube ''Pekáreň lavaš''. Linky nájdeš v našom profile :).⁠

📢 Košičania, naši lavašania 😉🔝.⁠ ⁠ Vedeli ste, že obľúbený Lavaš je v Košiciach pravidelne dostupný už na 29+ predajných miestach (+ 2och lokálnych e-shopoch).⁠ ⁠ V predajniach Fajne, Farmarečka a BIO Trend nájdete tak isto aj bezlepkový lavaš.⁠ ⁠ Väčšinu predajných miest zásobujeme pred víkendom aby ste chlebík mali čo najčerstvejší na víkend.⁠ ⁠ A kde presne ich nájdete?⁠ ⁠ ➡️ Fajne potraviny (OD Dargov)⁠ ➡️ Fajne potraviny 2 (Cassovar – Žriedlová 11)⁠ ➡️ Farmarečka – Alžbetina 16 ➡️ FRESH Plus Zdravšie potraviny x 12 (Anička, Barca, Hornád, Iskra, Laborec, Luník 7, Merkúr, Miškovecká, Muškátová, Myslava, Strojárenská – pri radnici a Važec)⁠ ➡️ KLAS Potraviny X 10 (Duett, Beta, Cottbus, Mila, Čížik, Ural, Podhradová, KVP – Hemerková & KVP – Cottbuská, LINGOV – Herlianska 11)⁠ ➡️ iKlas – eshop⁠ ➡️ NÁŠ DVOR, farmárske potraviny Košice (Mäsiarska 57)⁠ ➡️ BIO Trend – Atrium Optima⁠ ➡️ mamaZu Zdravá pekáreň a BIO obchod (ex Baylee Market) (Považská 40/A)⁠ ⁠ Ak sa chceš dozvedieť viac, klikni na link v našom profile 😋.⁠ ⁠ @fajnepotraviny⁠ @fresh_zdravsie_potraviny⁠ @mamazu_bio⁠ @potraviny_klas⁠ @nasdvorkosice⁠ @biotrendsk⁠ @farmarecka

Najjednoduchšie burrito na svete💚🌯⁠ ⁠ Zároveň:⁠ 💚 Nízkohistamínové⁠ 💚 Zdravé⁠ 💚 Nízkokalorické⁠ 💚 Výborné⁠ ⁠ Potrebujeme:⁠ 1/2 špaldový @lavas_zdravychlieb⁠ 25g nátierka z čerstvého syra (cream cheese)⁠ Kuracie stehno vykostenené⁠ Ryža (ja som použila basmati)⁠ Uhorka⁠ Kurkuma⁠ Soľ⁠ ⁠ Kuracie stehno som pripravila v instant pot hrnci @tefalsk (nie je to reklama 😀) – je to super vec keď potrebujete priamo z mrazničky dáte mäso do hrnca a do 30 min ho máte úplne mäkké ✌️ Ryžu uvaríme.⁠ ⁠ Môžete mäso urobiť aj normálne na panvici pokrájané na kúsky. Pridame k nemu soľ a kurkumu. Lavaš si potrieme surovou nátierkou, poukladáme mäso, ryžu, uhorku a zrolujeme 🌯 ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @janey_aerialfit

Ten kto vymyslel lavaš by si zaslúžil nobelovú cenu ☝🏻🤗🤩 lebo spraviť koláč ktorého príprava vám zaberie tak 5 minút času je úplne na nezaplatenie 🙏🏻😊.⁠ ⁠ Recept:⁠ 👉🏻 Jeden plát @lavas_zdravychlieb⁠ 👉🏻Čokoládový puding Creme Ole od @droetker_sk⁠ 👉🏻300ml rastlinného mlieka (dala som nesladené kokosové)⁠ 👉🏻2 plné odmerky čokoládový protein 👉🏻Mletý mak (množstvo podľa chuti-ja som dala tak aby bola fajn konzistencia )⁠ 👉🏻Vajce ⁠ ⁠ V mixéri som si vyšľahala puding s mliekom podľa návodu, pridala som postupne protein a nakoniec mak. Naplnila lavaš, vrch potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala lyžičkou kokosového cukru a dala zapiecť na 180°C na cca 10min.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @_simamato_

Kde lavaš hľadať, kde ho nájdeš? 🤔❄️⁠ ⁠ Často nám píšete, že sa vám Lavaš nedarí kúpiť, neviete ho nájsť (hlavne vo väčších predajniach). Že pri tom klasickom chlebe nikdy nie je… ⁠ ⁠ Áno je to tak, Lavaš nie je klasický chlebík.⁠ ⁠ Hlavne aj vďaka svojemu zdravšiemu zloženiu, bez konzervantov (a bez cukru, droždia) musí byť uskladnený v suchom a chladnom prostredí. Najlepšie v chaldničke :).⁠ ⁠ A čo ten Lavaš vlastne je?⁠ ⁠ Lavaš je zdravší, ľahký, chutný chlieb 🤗.⁠ ⁠Pripravujeme ho ručne podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska 🇦🇲⁠ ⁠ ČÍM JE LAVAŠ INÝ?⁠ ⁠ Lavaš prináša ľuďom zdravšiu alternatívu klasického chleba. Je 100% prírodný… Lavaš je⁠ múka (pšeničná / špaldová / celozrnná)- voda – morská soľ a naturálne príchute.⁠ ⁠ ⁠S LAVAŠOM MÁTE NEOBMEDZENÉ MOŽNOSTI – NA SLANO AJ NA SLADKO⁠…⁠ ⁠ ⁠Lavaš je variabilne využiteľný chlieb, skvelo chutí a ľahko sa s ním pracuje. Dá sa s ním doslova kúzliť. Nahrádza nie len chlieb ale aj iné typy ciest – s oveľa nižším obsahom kalórií a bez cukru a konzervantov. Vhodný aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou (hlavne špaldový).⁠ ⁠ ZBOŽŇUJÚ HO DOSPELÍ AJ DETI ⁠😍.⁠ ⁠ Pre jeho jemnosť, krehkosť, vynikajúcu chuť, chrumkavosť… ⁠ ⁠Kreativite sa s lavašom medze nekladú – pripravíte si z neho pizze, štrúdle, lasagne, koláče, panini, palacinky, taštičky, čipsy, wrapy a oveľa viac.⁠ ⁠⁠ Ak sa chces o nás dozvedieť viac, klikni na link v našom profile. Na našom webe nájdeš kopec receptov a inšpirácií.⁠ Ak si chceš pozrieť aj video 🎥 recepty tak sa preklikni na youtube – Pekáreň lavaš.⁠ ⁠ Ďakujeme!⁠ ⁠ Váš Lavaš Tím⁠

Extra maková lavaš štrúdľa s višňami 🍒⁠ Mak je veľmi zdravá potravina, ktorá obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok. Navyše v kombinácii s višňami tak nielen dobre chutí, ale aj prinesie pozitíva pre zdravie.💗⁠ ⁠ Recept:⁠ •1 (celozrnný) @lavas_zdravychlieb ⁠ •200g mletý mak⁠ •200g manďlová smotana 10% (použila som značku @bodyandfuture , ale pokojne môžete nahradiť jogurtom, alebo klasickou smotanou 14-16% -bude chutiť lepšie)⁠ •sladidlo podľa chuti (50g med + flavdrops)⁠ •200g čerstvé odkôstkované višne⁠ •trochu trstinového cukru (Panela)⁠ ⁠ ➡️ Zmiešame spolu mak, smotanu, sladidlo a čerešne, rozotrieme na lavaš, ktorý sme úplne vystreli a preložili na polovicu, posypeme trstinovým cukrom, zrolujeme a dáme piecť na 180 stupňov cca 20 minút. ⁠ ⁠ Na vrch:⁠ •60g kvalitnej horkej čokolády ⁠ •orechy na posypanie (mne sa k tomuto skvele hodili pistácie zo @svetplodu)⁠ ⁠ ➡️ Keď štrúdľa trochu vychladne polejeme ju roztopenou čokoládou a posypeme orieškami.⁠ Tip: ja som do plnky pridala aj cca 20g kolagénu z @powerlogy_slovakia . Môžete prípadne pridať aj proteín, ktorý vám tiež zvýši celkové množstvo bielkovín. ❤️⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @luckaa_luci

Dnešné raňajky a škoricový @lavas_zdravychlieb naplnené jogurtom zmiešaným s proteínom mrazene čučoriedky zabalené do kapsy a opečené do chrumkava na panvici 😋😍⁠ ⁠ K tomu opečený banán to je úplne nebíčko⁠ A posypané ešte škoricou keď nemáš žiadny koláč tak lavaš mať po ruke je vždy super a chrumkavý je dokonalý 👌⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @rommiemax