Blog

Bezlepkový chlieb lavaš, ako sme začali

Poznáte lavaš? Lavaš je zdravší, ľahký a chutný chlieb. Pripravujeme ho v Košiciach ručne, podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska. Lavaš je variabilne využiteľný chlieb, chutí skvelo a ľahko sa s ním pracuje. Dá sa s ním doslova kúzliť :). Nahrádza nielen chlieb, ale aj iné typy ciest – s oveľa nižším obsahom kalórií a bez cukru a konzervantov. Vhodný je aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou (hlavne ten špaldový) ale aj pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.⁠ 

Bezlepkový lavaš

Na slovenskom trhu je veľmi populárny a je ho už dostať vo viac ako v 50tich mestách. Všestrannosť chleba lavaš je neskutočná, ak sa chcete pokochať či inšpirovať navštívte náš Instagram, youtube alebo si ich pozrite priamo tu na webe, kde pravidelne pridávame veľmi chutné recepty. Lavaš by si radi dopriali asi všetci, ak je pre vás lepok nepriateľ, tak ste ešte donedávna o ňom mohli len snívať.

Prečo bezlepkový lavaš? Ako sme začali. a na čo sme sa zamerali?

Začnem asi tým, že bezlepkový lavaš sme nikdy neplánovali…. 🙂 asi aj preto, že v našej pekárni nie je nikto celiatik. Ako sa lavaš stával viac a viac populárny začalo nám veľa ľudí písať ci nebude aj bezlepková verzia. Veľmi ich lákali naše recepty. Dlhu dobu bola naša odpoveď záporná – nie je to možné, na výrobu tradičného lavaš je potrebný lepok. Cesto sa ručne naťahuje na veľký vankúš, aby bol tenučký a tento krok sa pri bezlepkovom ceste nedá replikovať.

Zaujala nás ale správa, ktorú sme dostali v marci 2019 od p. Kúdelovej, ktorá má manžela celiatika a venuje sa tejto téme. Práve jej vďačíme za to, že sa bezlepkový lavaš stal realitou. Stála pri začiatkoch našich pokusov, kde sme nemali ani len šajnu kde začať. Dohodila nám už skoro finálnu receptúru a takisto aj distribútora kvalitnej bezlepkovej múky, bez pšeničného škrobu, mlieka a vajec, sóje, droždia, palmového oleja, bez GMO a žiadnych konzervačných látok. Tak ako je náš lepkový produkt bez zbytočných prísad a konzervantov a bez droždia, snažili sme sa aby aj bezlepková verzia mala čo najkvalitnejšie a čo najčistejšie zlozenie.

Ako teda vyzeralo naše prvé testovanie?

Naše prvé testovanie, ale prebehlo celkom úsmevne. Nasypali sme do hnetača pohánkovú muku, pridali sme tam pre nás niečo neznáme – tapiok a čakali zázrak. Vzniklo nám však niečo čo malo konzistenciu… ako biele blato, ktoré ešte pod prstami aj vŕzgalo 🙂 a letelo to do koša. 

Potom sme sa už radšej radili s odborníkmi a ďalšie testovania už boli zakaždým lepšie a lepšie. Stále neverím ako iným ľudom tak záležalo na tom aby sme to dotiahli do úspešného konca. To bol pre nás vždy ten hnací motor aby sme pokračovali.

Keďže si tento projekt vyžadoval oveľa viac času rozhodli sme sa osloviť celiatikov, ktorí majú skúsenosti s bezlepkovým pečením a sú z Košíc a ponúkli sme im možnosť stáť sa súčasťou nášho projektu. Ozvala sa nám Zuzka a Barbora. Bola to veľká pomoc a projekt naberal na obrátkach :). Musím spomenúť aj p. Vieru Múdru (denník jednej vegošky). Aj jej patri veľká vďaka, keďže nám pomohla dotiahnuť receptúru do úspešného konca.

Prvé ochutnávky a test na glutén

Okolo februára tohto roku sme už boli veľmi spokojní s výsledkom a začali sme posielať našu novinku ľudom na ochutnávku… Potrebovali sme spätnú väzbu na chuť, štruktúru a či vieme receptúru ešte nejako vylepšiť, skôr ako sa dostane do predaja. V tom čase sme si už aj trúfli upiecť ochutené lavaše. Najviac sa nám chuťovo pozdávala verzia so škoricou a datľovou pastou, ktorá je už aj v našej ponuke a teší sa obľube.

Skôr ako výrobok zaradíte do ponuky, musí byť vykonaný rozbor potravinovým ústavom na nutričné hodnoty a samozrejme na obsah lepku. 3 marec bol deň D, prešli sme a lavaš sme mohli označiť ako bezgluténový!!

Aké boli prvé týždne? A aké boli ohlasy?

Počas prvých týždňov sme piekli v limitovanom počte balíkov a tie sa vždy vypredali doslova za niekoľko hodín :). Bol to skvelý pocit, ale bolo to veľmi stresujúce. Ešte bolo potrebné dotiahnuť veľa detailov. Mame veľmi skúsený tím, no s bezlepkovým lavašom to je úplne niečo iné a nové. Všetky naše procesy, triky, časovania… len malo z toho sme vedeli teraz uplatniť.

Keďže sme sa rozhodli piecť bezlepkový aj lepkový lavaš v jednej pekárni, veľa času a priestoru nám zaberalo pravé pratanie. To pre nás vždy vykonávala profi upratovacia firma no aj ich bolo potrebné zaučiť ako docieliť čisté bezlepkové prostredie a hlavne to nemohlo trvať pol dňa. Po každom uprataní nasledovala dôkladná kontrola, proste nemohli sme v tomto dovoliť urobiť chybu.

Najviac nás pobavila ale aj potešila jedna z prvých správ. Jedna slečna napísala, že ho pravé ochutnala a tancuje si od radosti v kuchyni :). Nikdy by som nepovedal, že vie jedna dobrá správa tak nakopnúť. Dostávame veľa pekných sprav, a niektoré prišli pravé vhod, v čase kde sme o tomto projekte zapochybovali, či malo význam sa do toho pustiť. Samozrejme, že boli aj negatívne. O to viac sa snažíme tento produkt zdokonaliť. Veľmi nám na tom záleží.

Cena za bezlepkové produkty a ručná výroba

Je veľmi vysoká v porovnaní s lepkovým. Prvý faktor je cena múky. Cena špaľdovej sa nám zdala vysoká, až kým sme nevideli cenu bezlepkovej. Druhá položka je cena práce. Ako viete naša výroba je zameraná na ručnú a to isté je aj v tomto prípade. Je dokonca ešte náročnejšia. Na to aby sme dosiahli tvar, veľkosť, hrúbku musíme jeden kúsok (guličku cesta) prejsť cez rozvaľkávač až 4krát… to je 2x viac ako pri tom lepkovom. Každý jeden kúsok cesta je ručne odkrojený, navážený a vyguľkovaný. V našej výrobe sme si chceli niekoľko procesov uľahčiť, žiaľ ani stroj, ktorý stál viac ako 10 000 eur nevedel pripraviť presne to čo potrebujeme. Výrobcovia sa ešte nikdy nestretli s tak špecifickou ručnou výrobou. Rozdiel len niekoľko gramov, či už naviac alebo menej, spôsobí nerovnomerné rozloženie cesta a už je finálny produkt zle upečený a nepredajný. Ostávame preto verní ručnej výrobe a kto pozná lavaš, vie, že každý jeden kus je iný. Tak isto pečenie trvá oveľa dlhšie v porovnaní s lepkovým. To je proste cena za poctivú ručnú prácu. 

Otvorili ste bezlepkovú pekáreň. Aké sú vaše ďalšie plány?

Stále vylepšovať receptúru a kvalitu produktu, keďže vieme, že to je možné len to chce čas. Za posledné mesiace sme urobili veľký pokrok a lavaš, ktorý teraz pečieme je úplné iný ako ten ešte z našich začiatkov. Bezlepkovú pekáreň sme úspešne otvorili v Košiciach priamo v centre mesta.  Otvorili sme ju nie len preto, že sa naša novinka úspešne rozbehla, ale hlavne prišiel čas keď už bolo potrebné bezlepkové pečenie oddeliť a venovať sa len tomu. Už len tie hodiny pratania, nosenia strojov, a iných komplikácií nám zjednodušia pečenie a život všetkým. Je to menej stresujúce a tak isto je to skvelá správa pre celiatikov. Obsah gluténu vo výrobku je <5.00 mg/kg. V ponuke máme klasický, škoricovo datľový a kurkumový so zázvorom a kardamómom.

Veľkú zásluhu na otvorení bezlepkovej pekárne má práve Barbora, ktorá sa prihlásila keď sme hľadali výpomoc s našim projektom. Veľmi sa nadchla prácou v pekárni a ”sadli sme si” :). Niekedy sa veci dejú ako, keby to bolo už dopredu naplánované.

Teraz máme v pláne rozšíriť naše portfólio a priniesť na bezlepkový trh úplne nové chute aby sme svet celiatikov spestrili o niečo viac. Tak isto chceme mať v pekárni možnosť kúpiť si chlebík priamo z pece :). Čerstvo napečený chlieb chutí neskutočne a pochutia si na ňom úplne všetci.

Zdieľať článok:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
POSTED BY ADMIN
POSTED BY ADMIN

consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Aenean commodo ligula eget dolor aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Kakaový @lavas_zdravychlieb s tvarohom a s dužinou z pomaranča👌😍⁠ ⁠ Keď máš pár už starších pomarančov a treba ich už radšej odšťaviť. Dužina je super, ochutí ten tvaroh a dodá mu pomarančovú chuť 😋. Teraz som urobila trochu redšiu plnku a takto zrolovaný sa mi teda páči, tých vrstiev je tam viac😍⁠ A na to jedno z mojich obľúbených masiel😍🤤⁠ ⁠ •1 kakaový @lavas_zdravychlieb (použiť môžete aj alternatívu špaldovo-škoricový lavaš)⁠ •250g hrudkovitý odtučnený tvaroh⁠ •180g biely jogurt Rajo protein/iný ⁠ •2pl pudingový smotanový prášok (iný nie lebo prekryje chuť pomaranča) ⁠ •asi 60g dužina z pomaranča po vyšťavení⁠ •2pl erithritol / prípadne med ⁠ •1-2pl šťavy z pomaranča nemusí byť ⁠ •trochu kúsky čokolády ⁠ ⁠ Plnku som len vymiešala je tekutejšia. A tento krát som nedala lavaš na polovicu, ale celý som ho roztiahla a tak plnku natrela. (Prípadne som položila ešte na lavaš kus staršieho lavašu, čo mi ostal pred plnkou). Plnku natrieť asi do 3/4 a zrolovať. Piecť na 200°C na 20min 👌👌⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @rommiemax⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového (príp. škoricového bezlepkového) lavaša z našej ponuky.

TRUBIČKY S ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝM KRÉMOM ⁠ Trubičky zo škoricového @lavas_zdravychlieb s krémom z espresso masla @sufancz . Chrumkavé, krehké trubičky v chrumkavej kruste z lieskových orieškov a naplnené jemným krémom zo šľahačkovej smotany, bielej čokolády a espresso orieškového masla @sufancz 😘👌⁠ Toto musíte vyskúšat! Budete sa zalizovať až za ušami 👂😋⁠ ⁠ Recept(Cca 25 trubičiek)⁠ NA TRUBIČKY:⁠ 1 balenie škoricový @lavas_zdravychlieb (3 pláty)⁠ Čokoládovo-arašidové maslo @sufancz ⁠ Vajíčko⁠ 1 pl cukru⁠ Krokant z lieskových orieškov @lidlsk ⁠ alebo nadrobno nasekané lieskové či iné oriešky ⁠ Práškový cukor ⁠ Čokoláda na varenie⁠ ⁠ Z plátov lavaša vykrojíme čo najviac koliesok, ktoré sa po omotaní okolo kovovej formičky na trubičky prekrývajú cca 1,5 cm.⁠ Mne sa podarilo okolo 50 koliesok zo všetkých 3 plátov. Potom vždy spojíme po dve kolieska čokoládovo-arašidovým maslom, čiže dostaneme 25 spojených koliesok. Vrchnú stranu potrieme vajíčkom rozmiešaným s cukrom. Takto pripravené koliesko obtočíme okolo trubičky nenatretou stranou. Prekryté časti k sebe pritlačíme, poprípade ešte viac potrieme spoj vajíčkom, aby trubička držala pokope. Celú trubičku vyváľame v orieškovom krokante. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole. Pečieme cca 10 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Po vytiahnutí posypeme cez sitko práškovým cukrom. Necháme schladiť a stiahneme z trubičiek.⁠ Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a konce trubičiek namáčame.⁠ ⁠ KRÉM:⁠ 400 ml šľahačkovej smotany ⁠ 200 g bielej čokolády⁠ 200 g mliečnej čokolády na varenie @lidlsk⁠ 200 g espresso masla @sufancz ⁠ 250 g maslo⁠ ⁠ Šľahačkovú smotanu privedieme do varu a odstavíme. Nalámeme čokoládu a necháme rozpustiť. Poriadne spojíme do krému a necháme schladiť v chladničke, najlepšie cez noc. Vychladnutý krém vyšľaháme a postupne zašľaháme espresso + maslo. Hotový krém dáme do vrecka so zdobiacou špičkou a plníme pripravené trubičky. Necháme vychladiť.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @gromovci_v_kuchyni⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového (príp. škoricového bezlepkového) lavaša z našej ponuky.

Bezlepkový lavaš Tahini cake :)⁠ ⁠ Ochutnali ste už úžasný tahini koláč? Ak ste niekedy navštívili Cyprus, s veľkou pravdepodobnosťou máte na toto ich tradičné pečivo chutné spomienky:) Či už ho ale poznáte, alebo nie, určite by ste mali vyskúšať našu verziu z lavašu – chutí neskutočne dobre, príprava nezaberie veľa času a je výborný aj na tretí deň – ak mu vydržíte tak dlho odolávať:)⁠ ⁠ Tradične sa tahini koláč pripravuje v točenej verzii, vrstvený však určite odporúčame.⁠ ⁠ Vrstvený tahini koláč sme vyskúšali pripraviť aj z bezlepkového lavašu a rozhodne to stálo za to! Ak ho raz ochutnáte, tahini koláč sa určite zaradí medzi Vaše obľúbené sladké pokušenia.⁠ ⁠ V recepte sme použili tradičný a škoricový bezlepkový lavaš.⁠ ⁠ Ak si ho nemal šancu ochutnať tak dlho nečakaj 😉. ⁠ Vieš si ho objednať cez náš eshop a v ponuke ho nájdeš už vo viacerých predajných miestach, prípadne si ho tam vieš aj objednať. ⁠ ⁠ Na našom webe sme predajné miesta kde #bezlepkovy lavaš zoženiete pre vás označili bezlepkovou ikonkou GF 🤗.⁠ ⁠⁠ Ďakujeme :)⁠ ⁠ Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk

Konečne som aj ja vyskušala tieto mini rožteky z @lavas_zdravychlieb 🤗 Môžete si ich naplniť čím chcete. Ja som použila lekvár a čokoorieškovou nátierkou.👌🏻⁠ ⁠ ➡️Potrebujeme:⁠ 🥐3 pláty @lavas_zdravychlieb⁠ 🥐čokoládovo-orieškovú nátierku Nut love⁠ 🥐lekvár⁠ 🥐vajce⁠ ⁠ ➡️Rúru predhrejeme na 200°C. Z lavašu si vystrihneme kruhy (z každého plátu nám vystanú 2 kusy). Prvý kruh natrieme čokoorieškovou nátierkou, na to položíme druhý kruh a ten natrieme lekvárom. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky a rolujeme od širšej strany do špicu. Vrch potrieme vajíčkom a pečieme 15 minút. ⁠ ⁠ Ja som spravila 3 druhy, jeden čokoorieškový s jahodovým lekvárom, druhý čisto lekvárové jahodové a posledný druh so slivkovým lekvárom. ⁠ ⁠ Za inšpiráciu ďakujem @rommiemax 🥰 ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @saw_wing

Lavaš s avokádom, pošírovaným kuracím mäskom a vajíčkom 🥑⁠ ⁠ Na prípravu mäska: 1 kus kvalitné kuracie prsia, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, himalájska soľ, 5 guličiek čierne korenie, voda.⁠ ⁠ Avokádový základ: 1 avokádo, 1 strúčik cesanku, himalájska soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, 1 PL štavy z citróna.⁠ ⁠ Obloženie: 1 domáce uvarené vajíčko, rucola, žlté paradajky, vňať z jarnej cibuľky, čerstvá bazalka.⁠ ⁠ Plus: ½ plátu špaldovy lavaš preložený v dvojmo .⁠ ⁠ Mäso umy, vlož celé do hrna, pridaj prekrojenú umytú cibuľu aj so šupkou, pekrojený ošúpaný cesnak, soľ, korenie a zalej vlažnou vodou, aby bolo všetko prikryté. Priveď do varu a var na miernom ohni 20 min.⁠ ⁠ Avokádo prekroj, zbav kôstky a lyžicou vydlab vnútro. Pridaj k nemu pretlačený cesnak, soľ, korenie, šťavu z citróna a rozmixuj ponorným mixérom.⁠ ⁠ Mäso vyber a nakrájaj na tenké plátky.⁠ ⁠ Lavaš jemne opeč z oboch strán na panvici, natri avokádovou nátierkou a už len oblož mäskom, vajíčkom a zeleninou. Môžeš prehnúť, zrolovať, alebo len zahnúť kraje.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @veronka_machynova⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového lavaša z našej ponuky.

Bezlepková Calzonne pizza 🍕. Tú proste musíš vyskúšať! ⁠ ⁠ Na tento 🅡🅔🅒🅔🅟🅣 sme použili 2 pláty bezlepkového lavaša, ale použiť môžete aj len jeden… 😉.⁠ ⁠ A ak máš chuť na tú pravú pizzu tak odporúčame NOVINKU v ponuke KORPUS. Vieš si z neho pripraviť viac ako len pizzu.⁠ ⁠ Celý postup sme pre teba natočili do videa. Pre viac video receptov a inšpirácií sa preklikni na náš youtube – Recepty lavaš.⁠ ⁠ A čo je vlastne lavaš? :)⁠ ⁠ Lavaš je tenký jemný arménsky chlieb z nekysnutého cesta, ktorý pečieme ručne podľa starej rodinnej receptúry už roky. Pre potreby ľudí s intoleranciou lepku, sme tradičný lavaš prispôsobili požiadavkám gluten free diéty a prinášame produkt, ktorý neobsahuje pšenicu, lepok, sóju, laktózu, vajíčka a konzervanty. Obsah gluténu vo výrobku je menej ako 5.00 mg/kg.⁠ ⁠ Zakúpiť alebo objednať si ho môžete vo väčšine predajných miest kde lavaš dodávame. Tieto predajné miesta sme označili bezlepkovou ikonkou.⁠ ⁠ Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk

Dám vám sem túto dobrotu. Kto miluje fazule a ryžu, spraví si burrito. ⁠ ⁠ 80g akejkoľvek fazule zmiešajte s 80g paradajkovej salsy, dajte do lavašu alebo tortilly spolu so šalátom, avokádom, cibuľkou, paradajkou. Zabaľte boky, spodok a vrch a položte na panvicu zapiecť. ⁠ ⁠ Takéto jedlo si pokojne pripravte dopredu, zabaľte do potravinárskej fólie alebo voskového obrúsku a keď je treba, len vyberiete, dáte na panvicu, zohrejete a fajne papáte. ⁠ ⁠ @bezlepkovy_lavas ako už názov hovorí je vhodný pre bezlepkáčov. A kto nemá problém, pohľadajte @lavas_zdravychlieb a spravte si burrito z neho. ⁠ ⁠ U nás takéto rýchle jedlá idú a viem si ho kľudne predstaviť v karavane. Stačí si doma uvariť ryžu a fazuľu všetko ostatné zvládnete aj v mini kuchyni. ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @rejoy.sk

Co tak si upéct tento lavaš skořicový dortík? 🥰🤩⁠ ⠀⁠ ▪︎𝓘𝓷𝓰𝓻𝓮𝓭𝓲𝓮𝓷𝓬𝓮:⠀⁠ -200g lavaše (1 celý plát a čtvrt druhého)⠀⁠ -20g vanilkového pudinku uvařeného ve 170ml vody ⠀⁠ -35g vanilla cinnamon roll proteinu ⠀⁠ -5g skořice ⠀⁠ -1 vajíčko ⠀⁠ -1 bílek ⠀⁠ -15g vanilkového proteinu⠀⁠ -300g odtučněného tvarohu⠀⁠ ⠀⁠ ▪︎𝓟 𝓸𝓼𝓽𝓾𝓹:⠀⁠ Ingredience smícháme a lavaš natřeme, trochu krému si necháme na polití. Srolujeme a nakrájíme na malé šneky, vysoké asi 4 cm. Do formy vystlané pečícím papírem je naskládáme a přelijeme zbytkem krému. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 25 minut. Dobrou chuť! 😘⠀⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @delish_by_andy⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového (príp. škoricového bezlepkového) lavaša z našej ponuky.

Ahojte Košice,⁠ ⁠ Máme pre vás novinku, a tou je osobný odber Lavašov v Košiciach v obidvoch našich prevádzkach.⁠ ⁠ Stačí ak si urobíte objednávku cez náš e-shop a vyzdvihnete si ju priamo u nás. ⁠ ⁠ Pekáreň – Trieda SNP 61 (Spoločenský pavilón). ⁠ Tu si môžete vyzdvihnúť MIX tradičných lepkových a bezlepkových lavašov.⁠ PON – PIA 9.00 – 15.00⁠ ⁠ Bezlepková pekáreň – Orlia 9 (centrum, podchod oproti soche koňa). Tu si môžete vyzdvihnúť bezlepkové lavaše.⁠ PON – ŠTV 9.00 – 13.30⁠ ⁠ Už čoskoro budeme mať možnosť platiť kartou / hotovosť.⁠ ⁠ Tešíme sa na vaše objednávky a návštevu u nás :)⁠ ⁠ Tím Lavaš⁠ www.lavas.sk

Arašidový cheesecake s belgickou čokoládou ⁠ ⁠ Ten pocit, keď nechceš moc kalorický koláč, ale žiada sa ti sladké? Určite vyskúšaj tento cheesecake. Osvedčenou alternatívou klasického korpusu je lavaš od @lavas_zdravychlieb, ktorý si pripravíš za 2 minúty. Poďme spolu na arašidový cheesecake v zdravšom šate.⁠ ⁠ Budeme potrebovať:⁠ – 1 plát bio celozrnného lavaša od @lavas_zdravychlieb ⁠ – 250g mascarpone⁠ – 250g jemného tvarohu⁠ – 2 domáce vajíčka⁠ – 3 PL nutlove white choco peanut od @allnutritioncz ⁠ – 1 PL špaldovej hladkej múky⁠ – 50g kokosového cukru⁠ – 30g bielej belgickej čokolády⁠ ⁠ Poleva:⁠ – menšia hrsť belgickej mliečnej čokolády⁠ – trochu plnotučného mlieka⁠ ⁠ Postup:⁠ Začíname lavašom. Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 20cm. Vystrihneme si 2 totožné kruhy s priemerom 22cm, “korpus” by mal pripomínať klasický sušienkový, na ktorý nalejeme plnku. Korpus sme sa rozhodli natrieť domácou nutellou, ktorá dodá korpusu vláčnosť.⁠ Korpus pečieme 10min/180°C. Plnku si pripravíme z mascarpone, tvarohu, masla, cukru, bielej čokolády, vajíčok a múky. Suroviny si zľahka rozmixujeme a vylejeme na pripravený, vopred upečený korpus. Cheesecake pečieme 55/150°C. Je dôležité ho nechať odležať v chladníčke cez noc. Na druhý deň pripravíme polevu a ozdobujeme poďla vlastnej fantázie a chuti. V našom prípade je to physalis a opražené arašidy. ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @bakingmoments_withkids

Aj s takouto pizzou v tvare srdca môžte potešiť svoju lásku (nie len na Valentína)⁠ Minulý rok som pripravila klasickú pizzu z kysnutého cesta v tvare srdca, ale tento rok padla voľba na pizzu z @lavas_zdravychlieb⁠ ⁠ Dozdobená podľa chuti salámou a šunkou #zipser od @tauris . Niektoré s rajčinovým základom, iné zas so smotanovým základom. Okrem toho nejaká tá kukurica, pór, červená cibuľka, čierne olivy, klobása, slaninka, bryndza, mozarella, niva, biely syr, cherry paradajky, bazalka.⁠ ⁠ Na pizzu som použila špaldový paradajkový @lavas_zdravychlieb ⁠ Najskôr som si vystrihla čo najväčšie srdiečka (z každého plátu mi vyšli 3). Na jednu pizzu som použila 3 pláty, čiže trojmo. ⁠ ⁠ V hrnčeku som si rozmiešala vajíčka so soľou + pretlačený cesnak. Touto zmesou som potrela každú vrstvu (teda všetky tri, aj vrchnú) a dala predpiecť na 180°C na cca 8 minút.⁠ Potom už len paradajkový, alebo smotanový základ a obloženie podľa chuti, hlavne veľa syru. Dať opäť piecť, ale na 200°C na ďalších cca 8-10 minút. ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @gromovci_v_kuchyni⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového lavaša z našej ponuky.

Bezlepkový tvarohový koláč s mascarpone⁠ 😋.⁠ ⁠ Budeš potrebovať:⁠ – bezlepkový lavaš (použili sme škoricovo datľový, 2 balenia)⁠ – jemný tvaroh 250gr⁠ – mascarpone 250gr⁠ – med⁠ – kakao⁠ – maliny⁠ ⁠ Tvaroh, mascarpone a med spolu vymiešame a postupne nanesieme na každú vrstvu lavaša. Posypeme kakaom a malinovým prachom. Dáme zachladiť, hotovo :).⁠ ⁠ Pred použitím sme lavaš postriekali vodou a zohriali na grile aby sa mu vrátila jemnosť a vláčnosť. Nechali sme ho ešte na cca 5 minút zapariť v sáčku.⁠ ⁠ A čo je vlastne lavaš? :)⁠ ⁠ Lavaš je tenký jemný arménsky chlieb z nekysnutého cesta, ktorý pečieme ručne podľa starej rodinnej receptúry už roky. Pre potreby ľudí s intoleranciou lepku, sme tradičný lavaš prispôsobili požiadavkám gluten free diéty a prinášame produkt, ktorý neobsahuje pšenicu, lepok, sóju, laktózu, vajíčka a konzervanty. Obsah gluténu vo výrobku je menej ako 5.00 mg/kg.⁠ ⁠ Zakúpiť alebo objednať si ho môžete vo väčšine predajných miest kde lavaš dodávame. Tieto predajné miesta sme označili ikonkou GF.⁠ ⁠ Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk⁠