Voňavý tvarohovo-jablkový koláč s posýpkou

Ak ste dostali chuť na koláč s posýpkou, boli by ste radi ak by bol z tých zdravších a nechce sa Vám v kuchyni tráviť večnosť, vyskúšajte tento tvarohovo-jablkový, prevoňaný škoricou. Tvaroh, jablká a lavaš, to je niečo, čo sa u nás v kuchyni nájde vždy, kombinácia chutí bola teda jasná voľba. Koláč sme piekli spolu s 3- ročným kuchárikom, takže fakt, že sme vďaka lavašu mohli vynechať prípravu cesta, bol na nezaplatenie. Miesto upratovania kuchyne sme sa mohli rovno pustiť do ochutnávania 🙂

Ak máte vy, alebo niekto z Vašich blízkych problém s lepkom, nezabudnite, že nie je nič jednoduchšie, ako vymeniť špaldový škoricový lavaš za ten bezlepkový škoricový, na posýpku použiť bezlepkovú múku a môžete si tento koláč pokojne vychutnať aj v bezlepkovej forme.

 

 

 

Vytlačiť
Hodnotenie:
5/5
Čas prípravy:
40 min
Čas pečenia:
25 min
Teplota:
160 °C
Ingrediencie
  • ingrediencia
    1 a pol plátu Lavaš ( špaldovo-škoricový)
  • ingrediencia
    4 Jablká 
  • ingrediencia
    1 Tvaroh hrudkovitý
  • ingrediencia
    1Žĺtko
  • ingrediencia
    Hnedý cukor
  • ingrediencia
    Maslo
  • ingrediencia
    Med
  • sekcia
    Na posýpku
  • ingrediencia
    Maslo
  • ingrediencia
    Polohrubá múka
  • ingrediencia
    Hnedý cukor
Postup
  1. krok

    Rúru si necháme zohriať na 160 stupôv.

  2. krok

    Ošúpeme a nastrúhame jablká, môžeme ich posypať škoricou.

  3. krok

    Tvaroh zmiešame s jedným žĺtkom a hnedým cukrom (podľa chuti).

  4. krok

    Lavaš odstrihneme podľa veľkosti formy.

  5. krok

    Formu môžeme potrieť maslom a položíme prvý kúsok Lavaša (môže aj pretŕčať, potom ho odstrihneme ). Na lavaš poukladáme tenké plátky masla a môžeme ho pokvapkať medom, následne naň položíme ďalší kúsok lavaša, nech máme pevnejší spodok.

  6. krok

    Na lavaš rozotrieme tvaroh a jablká. Položíme ďalšiu dvojvrstvu lavaša a opäť tvaroh a jablká.

  7. krok

    Posýpku si pripravíme zmiešaním masla, múky a cukru v pomere 1:1:1 (ak ju chceme chrumkavejšiu uberieme masla). Posýpkou pokryjeme tvaroh a jablká.

  8. krok

    Lavašové kraje koláča môžeme potrieť bielkom, ktoré nám ostalo, prípadne troškou masla.

  9. krok

    Pečieme na 160 stupňov asi 25 minút ( keď začne byť posýpka zlatavá, malo by byť hotovo).

  10. krok

    Vyberieme z rúry a počkáme kým trochu vychladne, aby sme si nespálili jazyky:)

lavas-klasy

Tip

Či už máte chuť na koláč alebo čokoľvek iné, je fajn mať lavaš vždy po ruke. Takže si pokojne nakúpte aj do zásoby a uložte ho do mrazničky – vydrží v nej až 2 mesiace. Aby ste ho mali rozmrazený čo najrýchlejšie, zabalte si jednotlivé pláty zvlášť.

Fotografie

Robili ste tento recept?

Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Ak sa Vám pačil tento recept ...

Zanechajte nám komentár ...

Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.