Lavaš tahini koláč

Úžasný tahini koláč ste s veľkou pravepodobnosťou ochutnali, ak ste niekedy navštívili Cyprus. Tento koláčik známy pod menom Tahinopita je tradičným vegánskym cyperským pečivom, ktoré ak raz ochutnáte, budete mať naň chuť kedykoľvek si naň spomeniete:).

Keď sme naň dostali chuť my doma, skúsili sme si ho pripraviť so škoricovým lavašom a určite to bola dobrá voľba! Koláč chutil rovnako výborne a veľkou výhodou oproti originálu  bol o polovicu kratší čas prípravy a pečenia.

Koláč je až nebezpečne dobrý, keď je ešte teplý. Výborný je však aj na 2-3 deň (hoci tak dlho  pravdepodobne neostane:).  Vyskúšali sme ho pripraviť aj ako vrstvený koláč a tak isto aj v bezlepkovej verzii. Všetky verzie sú skvelé.

Vytlačiť
Hodnotenie:
5/5
Čas prípravy:
30 min
Čas pečenia:
12-15 min
Teplota:
180 °C
Počet porcií:
6 - 8
Ingrediencie
  • ingrediencia
    3 pláty lavaš škoricový alebo aj špaldový
  • ingrediencia
    200g tahini
  • ingrediencia
    120g medu alebo 50gr kokosovy cukor a 4 PL medu
  • ingrediencia
    10g skorice
  • ingrediencia
    100g mandlí nasekaných
  • ingrediencia
    voda - podľa potreby
  • ingrediencia
    Voda a med na potretie koláča
Postup
  1. krok

    Tahini vymiešame spolu s vodou. Vodu pridávam postupne až kým nedosiahneme tekutú konzistenciu, tak aby sa dala pohodlne roztrieť. Tahini po pridaní vody a miešaní ešte viac ztuhne, postupne sa bude ale meniť. Následne pridáme škoricu, med (alebo cukor) spolu vymiešame.

  2. krok

    Rozložíme si 3 pláty (každý plát prekrýva ten druhý ⅓ z plátu). Mix tahini rovnomerne rozotrieme na lavaš. Nezabudnite natrieť aj časti lavaša, ktoré sa prekrývajú, aby nebola práve tá časť koláča suchá.

  3. krok

    Posypeme nasekanými mandľami (trochu si nechajte na posypanie). Mandle môžete pred rozmixovanim opiecť na suchej panvici.

  4. krok

    Následne pomaličky zrolujeme 3 pláty na čo najužšiu rolku. Rolku zatočíme do veľkého slimáka. Ak vám ostala ešte mix tahini, môžete ňou potrieť aj bok zrolovaného lavaša – ten, ktorý sa bude rolovať do slimáka.

  5. krok

    Pečieme na 180 °C – 12 až 15 minút. Je dobré formu otočiť o 180 stupňov aby sa zapiekol rovnomerne.

  6. krok

    Koláč vyberieme, potrieme opäť medovou vodou.

Video
Fotografie

Robili ste tento recept?

Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Ak sa Vám pačil tento recept ...

Zanechajte nám komentár ...

Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.