Lavaš – zdroj energie vo forme sacharidov

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

V predchádzajúcom článku o Lavaš chlebíku sme si spomínali jeho hlavné benefity. Tie najhlavnejšie zhrniem aby sme si pripomenuli akú výhodu má konzumácia práve tohto chlebíka.

  1. Je bez chemických prísad, neobsahuje žiadne konzervanty
  2. Bohatý zdroj bielkovín, sacharidov a zanedbateľné množstvo tukov
  3. Vhodný pre histamínovú diétu, vyrába sa bez kvásku a cukru
  4. Ponúka možnosť spestrenia jedalníčka – Lavaš pizza, Lavaš zapekačka, Lavaš štrúdľa a iné

V dnešnej dobe plnej mýtov a omylov v oblasti výživy, v ľuďoch evokuje strach pojem – chlebík, pečivo. Neraz sa stretávame s veľmi známou vetou „ pečivo je smrť“. Tento omyl vyplýva zo strachu zo sacharidov, pretože niekto, niekedy, niekde povedal, že so sacharidov sa priberá.

 V tomto článku budem vyvracať tento mýtus a naopak poukážem nato že sacharidy potrebujeme, že sú naším chutným priateľom a dokonca, že sa ich nemusíte báť ani v poobedných hodinách. 

Čo sú sacharidy?

Sacharidy sú v oblasti výživy jedným z troch hlavných makroživín. Ďalšie dva sú bielkoviny a tuky. V skutočnosti sa zo sacharidov nepriberá, avšak príčinou zvyšovania hmotnosti býva nadmerný príjem energie. Maslo na pečive, smotana v cestovinách, syrová omáčka na zemiakoch, to sú hlavný vinníci prečo narastá hmotnosť. V jednom grame sacharidov je 4 kcal (17kJ), a v jednom grame tuku je 9kcal (38kJ). Telo prednostne spaľuje sacharidy a využíva ich vo forme energie, a tuk ukladá. Treba si však pripomenúť že dlhodobo nadmerná konzumácia energie zo sacharidov, vedie k ukladaniu energie vo forme podkožného tuku, a tým nárastu hmotnosti, to sa však deje až po tom čo sa naplnia zásoby glykogénu v tele. 

Jednou a teda hlavnou úlohou sacharidov je poskytovať telu energiu. Zo sacharidov sa štiepi glukóza, ktorá poskytuje energiu pre aktuálne potreby organizmu. Ak má telo dostatok glukózy môže sa uložiť na ďalšie použitie vo forme glykogénu nachádzajúci sa v pečeni a vo svaloch. Glykogén uložený v pečeni pomáha udržať hladinu cukru v krvi medzi jedlami, na rozdiel od svalového glykogénu, ktorý je použitý len svalovými bunkami, využívaný počas intenzívneho cvičenia. Zo sacharidov zohráva špecifickú úlohu i samotná vláknina, nachádzajúca sa v celozrnných výrobkoch, ovocí i zelenine. Podporuje trávenie, preventívne pôsobí proti zápche a tým znižuje riziko chorôb tráviaceho traktu.

Čo si o sacharidoch zapamätať ?

  • Sú zdrojom energie pre svaly
  • Spaľujú sa pri intenzívnom tréningu
  • K nárastu hmotnosti prispievajú len pri nadbytočnom prijímaní energie
  • Mali by tvoriť 50 % z celkového príjmu energie
  • Dodávajú pocit nasýtenia s dobrou kombináciou príjmu bielkovín 

Ak majú teda sacharidy tvoriť 50 % z celkového energetického príjmu, tak si môžete individuálne vypočítať koľko gramov by mali denne tvoriť podľa nasledovného vzorca: 

                                               Denný príjem energie * 0,5 / 17 = ??? 

 (Príklad  : 6200 kJ *0,5 / 17 = 182,3 g )

Lavaš chlebík ponúka rozmanité variácie jedál, ktoré si môžete bez výčitiek pripraviť na raňajky, obed či večeru. Vybrala som niektoré z nich a rozpísala nutričné hodnoty aby sme videli ako krásne obohatený môže byť aj Váš jedalníček. 

Pizza zo špaldového lavaš chlebíka :

Lavaš špaldový 100 g   

Kečup 3 PL

Šunka hydinová 60 g

Mozzarella light 80 g

Spolu : 2100 kJ, tuky 10,9 g, bielkoviny 41,4 g a sacharidy 60 g

 

Nepečená kakaová lavaš roládaŠtrúdľa zo špaldovo – kakaového lavaš chlebíka

Lavaš kakaový 100 g

Tvaroh nízkotučný 80 g

Med včelí 1 lyžička 

Orechy vlašské

 15 g

Jablká 100 g

Spolu: 2200 kJ, tuky 10,5 g, bielkoviny 29g a sacharidy 77 g

Viac receptov a nápadov nájdete priamo na ich stránke, kde môžete čerpať tie najlepšie a najchutnejšie jedlá pripravené z Lavaš chlebíka. 

Nezabúdajme nato, že telo je jediné miesto v ktorom musíme žiť, tak by sme sa oňho mali starať čo najlepšie. 

Ing. Mária Zelenajová

Výživový poradca

WWW.NUTRISTUDIO.SK

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email