Blog

Lavaš – zdroj energie vo forme sacharidov

V predchádzajúcom článku o Lavaš chlebíku sme si spomínali jeho hlavné benefity. Tie najhlavnejšie zhrniem aby sme si pripomenuli akú výhodu má konzumácia práve tohto chlebíka.

  1. Je bez chemických prísad, neobsahuje žiadne konzervanty
  2. Bohatý zdroj bielkovín, sacharidov a zanedbateľné množstvo tukov
  3. Vhodný pre histamínovú diétu, vyrába sa bez kvásku a cukru
  4. Ponúka možnosť spestrenia jedalníčka – Lavaš pizza, Lavaš zapekačka, Lavaš štrúdľa a iné

V dnešnej dobe plnej mýtov a omylov v oblasti výživy, v ľuďoch evokuje strach pojem – chlebík, pečivo. Neraz sa stretávame s veľmi známou vetou „ pečivo je smrť“. Tento omyl vyplýva zo strachu zo sacharidov, pretože niekto, niekedy, niekde povedal, že so sacharidov sa priberá.

 V tomto článku budem vyvracať tento mýtus a naopak poukážem nato že sacharidy potrebujeme, že sú naším chutným priateľom a dokonca, že sa ich nemusíte báť ani v poobedných hodinách. 

Čo sú sacharidy?

Sacharidy sú v oblasti výživy jedným z troch hlavných makroživín. Ďalšie dva sú bielkoviny a tuky. V skutočnosti sa zo sacharidov nepriberá, avšak príčinou zvyšovania hmotnosti býva nadmerný príjem energie. Maslo na pečive, smotana v cestovinách, syrová omáčka na zemiakoch, to sú hlavný vinníci prečo narastá hmotnosť. V jednom grame sacharidov je 4 kcal (17kJ), a v jednom grame tuku je 9kcal (38kJ). Telo prednostne spaľuje sacharidy a využíva ich vo forme energie, a tuk ukladá. Treba si však pripomenúť že dlhodobo nadmerná konzumácia energie zo sacharidov, vedie k ukladaniu energie vo forme podkožného tuku, a tým nárastu hmotnosti, to sa však deje až po tom čo sa naplnia zásoby glykogénu v tele. 

Jednou a teda hlavnou úlohou sacharidov je poskytovať telu energiu. Zo sacharidov sa štiepi glukóza, ktorá poskytuje energiu pre aktuálne potreby organizmu. Ak má telo dostatok glukózy môže sa uložiť na ďalšie použitie vo forme glykogénu nachádzajúci sa v pečeni a vo svaloch. Glykogén uložený v pečeni pomáha udržať hladinu cukru v krvi medzi jedlami, na rozdiel od svalového glykogénu, ktorý je použitý len svalovými bunkami, využívaný počas intenzívneho cvičenia. Zo sacharidov zohráva špecifickú úlohu i samotná vláknina, nachádzajúca sa v celozrnných výrobkoch, ovocí i zelenine. Podporuje trávenie, preventívne pôsobí proti zápche a tým znižuje riziko chorôb tráviaceho traktu.

Čo si o sacharidoch zapamätať ?

  • Sú zdrojom energie pre svaly
  • Spaľujú sa pri intenzívnom tréningu
  • K nárastu hmotnosti prispievajú len pri nadbytočnom prijímaní energie
  • Mali by tvoriť 50 % z celkového príjmu energie
  • Dodávajú pocit nasýtenia s dobrou kombináciou príjmu bielkovín 

Ak majú teda sacharidy tvoriť 50 % z celkového energetického príjmu, tak si môžete individuálne vypočítať koľko gramov by mali denne tvoriť podľa nasledovného vzorca: 

                                               Denný príjem energie * 0,5 / 17 = ??? 

 (Príklad  : 6200 kJ *0,5 / 17 = 182,3 g )

Lavaš chlebík ponúka rozmanité variácie jedál, ktoré si môžete bez výčitiek pripraviť na raňajky, obed či večeru. Vybrala som niektoré z nich a rozpísala nutričné hodnoty aby sme videli ako krásne obohatený môže byť aj Váš jedalníček. 

Pizza zo špaldového lavaš chlebíka :

Lavaš špaldový 100 g   

Kečup 3 PL

Šunka hydinová 60 g

Mozzarella light 80 g

Spolu : 2100 kJ, tuky 10,9 g, bielkoviny 41,4 g a sacharidy 60 g

 

Nepečená kakaová lavaš roládaŠtrúdľa zo špaldovo – kakaového lavaš chlebíka

Lavaš kakaový 100 g

Tvaroh nízkotučný 80 g

Med včelí 1 lyžička 

Orechy vlašské

 15 g

Jablká 100 g

Spolu: 2200 kJ, tuky 10,5 g, bielkoviny 29g a sacharidy 77 g

Viac receptov a nápadov nájdete priamo na ich stránke, kde môžete čerpať tie najlepšie a najchutnejšie jedlá pripravené z Lavaš chlebíka. 

Nezabúdajme nato, že telo je jediné miesto v ktorom musíme žiť, tak by sme sa oňho mali starať čo najlepšie. 

Ing. Mária Zelenajová

Výživový poradca

WWW.NUTRISTUDIO.SK

Zdieľať článok:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
POSTED BY ADMIN
POSTED BY ADMIN

consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Aenean commodo ligula eget dolor aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Lavaš PIZZA 🍕⁠ ⁠ MILUJEM ❤ Tenké, chrumkavé a navyše zdravé cesto zo špaldového @lavas_zdravychlieb obložené #zipsersunka od @tauris.sk⁠ ⁠ Recept:⁠ Najviac sa mi osvedčilo rozprestrieť celý plát lavaša, potrieť rozšľahaným vajíčkom, posypať strúhaným syrom a naspäť zložiť tak, ako bol na tretiny. Takto pripravený základ z lavaša potom potrieť kvalitným olivovým olejom @mia_italia_it zmiešaným s roztlačeným cesnakom. Potom už len klasika, ako robíte pizzu. ⁠ ⁠ Čiže rajčinový základ (alebo na bielu pizzu, smotanový základ). Ten najradšej robím z opraženej cibuľky + cesnak nadrobno na olivovom oleji. Potom pridať buď čerstvé, alebo konzervované rajčiny (lúpané, krájané). Podusiť domäkka, pridať bylinky (oregano, bazalka), soľ, korenie. Môžme aj rozmixovať ponorným mixérom. ⁠ Rozotrieť na pizzu. Obložiť podľa chuti, salámou, šunkou, kukuricou, plátkami rajčín, šampiňónmi, rôznymi druhmi syra, červenou cibuľkou atď. Potom už len zprudka upiecť v rúre (ja dávam na 230°C na cca 10-12 minút).⁠ Potom ešte zopár čerstvých lístkov bazalky a môžme jesť. ⁠ Dobrú chuť!⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @gromovci_v_kuchyni⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového lavaša z našej ponuky.

Milujem skúšať nové recepty, iné kuchyne a s bezlepkovým lavašom viete skvele obohatiť vašu kuchyňu. Recepty akéhokoľvek druhu, je to skvelý pomocník v kuchyni🙏🏻⁠ ⁠ Burrito z kurkumového lavaša (vegan)🌱⁠ ⁠ Čas prípravy: 15 – 20 minút ⁠ Celkový čas: 25 – 30 minút⁠ ⁠ Potrebujeme:⁠ 2 ks bezlepkového kurkumového lavaša @bezlepkovy_lavas ⁠ 200 – 300 g bielej dlhozrnnej ryže (už uvarenej)⁠ 1 menšia biela cibuľa, ideálne šalotka (nadrobno nakrájaná)⁠ 1 avokádo⁠ 200 g fazuľky (môžete použiť pre rýchlosť konzervovanú)⁠ 100 g cherry paradajok⁠ šalát (môžete použiť akýkoľvek vám najviac chutí)⁠ koriander⁠ 1 kokosový jogurt⁠ 2 strúčiky cesnaku⁠ morská soľ⁠ čierne mleté korenie⁠ štipka červenej mletej papriky⁠ štipka chilli⁠ 1 čl citrónovej alebo limetkovej šťavy⁠ ⁠ Najprv si uvaríme ryžu podľa postupu na obale alebo, ktorý jednoducho robíte bežne. Počas varenia si pripravíme dresing/omáčku. Kokosový jogurt vymiešame s cesnakom, citrónovou šťavou, čiernym korením, červenou paprikou, chilli a podľa potreby osolíme. Uvarenú ryžu necháme trochu vychladnúť a zmiešame s dresingom a koriandrom. Nakrájame si paradajky, avokádo, šalát podľa vášho výberu a cibuľku. Fazuľku teda buď použite v konzerve alebo si vlastnú vopred namočte a uvarte. Fazuľu z konzervy len precedíme a prepláchneme. Plátky lavaša si môžeme pokvapkať vodou alebo potrieme olejom. Následne na bok najprv ukladáme šalát, zmes ryže, cibuľku, fazuľku, paradajky a avokádo a takto navrstvíme. Pomaly rolujeme z boku a spodok a vrch preklopíme tak, aby smeroval do vnútra. Vytvorené lavaš burrito môžeme prekrojiť a podávať s dresingom a bylinkami. Získate skvelú chuť aj v kombinácii kurkumovým lavašom. ⁠ Dobrú chuť♥️⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @ivka_veggierecipes

Lavaš až k vašim dverám aj s @lunys.sk. Vždy čerstvé potraviny, ovocie a zelenina A samozrejme LAVAŠ a teraz už aj BEZLEPKOVÝ :). ⁠ ⁠ Objednať si môžete z pohodlia domova priamo cez ich E-shop do celého SR.⁠ ⁠ ⁠⁠A čo teda ten lavaš je? :)⁠ ⁠ ⁠Lavaš je tenký jemný chlieb pripravený z nekysnutého cesta. Vďaka svojej jedinečnej chuti a nádhernej vôni si získal milovníkov po celom svete.⁠ ⁠ Naš lavaš sa pečie v Košiciach a pripravujeme ho podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska.⁠ ⁠ Lavaš je zdravšou náhradou za bežný chlieb a vhodným doplnkom pri diéte. Lavaš neobsahuje žiadne konzervanty, droždie 😉…⁠ ⁠ Pre potreby ľudí s intoleranciou lepku, sme tradičný lavaš prispôsobili požiadavkám gluten free diéty a prinášame produkt, ktorý neobsahuje pšenicu, lepok, sóju, laktózu, vajíčka a konzervanty. Čo viac si môžete priať :).⁠ ⁠ Obsah gluténu vo výrobku je <5.00 mg/kg.⁠ ⁠ Tešíme sa na váš nákup.⁠ ⁠ Ďakujeme!⁠ ⁠ Váš Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk

Lavaš @lavas_zdravychlieb – odkedy sme ho objavili už ani neuvažujeme o inej alternatíve kupovanej “chlebovej tortille”. Má úplne čisté zloženie, viacero príchutí a dá sa s ním doslova čarovať 👍⁠ ⁠ Lavaš 🫓 plnený omeletou s kápiou, syrom 🧀 a šalátom 🥬, uhorka 🥒, mini paprika 🌶, jahody 🍓, maliny, čučoriedky 🫐 a pár kyslých gumkáčov od @slowlandia 😋⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @mydaughterslunchbox⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového lavaša z našej ponuky.

Ak máte doma dosť jabĺčok, tak Vám odporúčam vyskúšať tento nepečený koláč, ktorý má až 3 chutné vrstvy: tvarohovú s orieškami, jablkovú so škoricou a pudingovú 🤤😇⁠ ⁠ Treba ho ale nechať poriadne vychladnúť a pri krájaní sa neponáhľať (toto bol jediný kúsok, ktorý sa dal odfotiť) 🙈🤣⁠ ⁠ Postup:⁠ 1 škoricový @lavas_zdravychlieb si rozstriháme na menšie kúsky (podľa veľkosti formy – mala som 23×17 cm – tak, aby sme zakaždým pokryli celú plochu)- pre 3 vrstvy plnky potrebujeme 4 vrstvy plátov lavašu⁠ ⁠ Tvarohová vrstva:⁠ •250g jemný tvaroh⁠ •30g mleté mandle (alebo iné orechy)⁠ •80g orieškové maslo (použila som arašidové)⁠ •50g med (alebo iné sladidlo)⁠ ➡️ Zmiešať a rozotrieť na prvú vrstvu lavašu. Preložiť ďalšími plátmi lavašu.⁠ ⁠ Jablková vrstva:⁠ •350-400g nastrúhaných jabĺk (zbavených šťavy)⁠ •1 lyžica škorice⁠ •50g med (alebo iné)⁠ ➡️ Zmiešať a rozložiť na lavaš. Opäť celu plochu prekryť lavašom.⁠ ⁠ Pudingový vrstva:⁠ •1 vanilkový puding⁠ •400ml mlieko ⁠ •2-3 lyžice medu⁠ ➡️ Uvariť podľa návodu, nechať chvíľu vychladnúť a rozotrieť na lavaš. Trochu pudingu si necháme na úplný vrch koláča. Ten potom posypeme škoricou a kokosovým cukrom. Necháme úplne vychladnúť. Ozdobila som kešu maslom s mandľami v čokoláde a nalámanou horkou čokoládou – všetko z @myrawjoy⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @luckaa_luci⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového (príp. škoricového bezlepkového) lavaša z našej ponuky.

Pšeničný lavaš s príchuťou cesnaku a špenátu 😊.⁠ ⁠ Zloženie: Pšeničná múka, špenát, cesnak, voda, soľ.. Bez konzervantov, bez droždia, cukru. ⁠Lebo dá sa to aj tak 😋.⁠ ⁠ Ideálny na prípravu wrapov, PIZZE 🍕…. skvelej chrumkavej.⁠ ⁠ ⁠Nezabudnite, že lavaš v obchodoch nenájdete klasicky pri pečive ale v chladiacich boxoch aby vydržal čo najdlhšie, kedže chlebík neobsahuje žiadne konzervanty.⁠ ⁠ A KDE SI HO MÔŽETE KÚPIŤ?⁠ ⁠ Obľúbený chlebík Lavaš dodávame pravidelne do viac ako 140+ predajných miest a 57+ miest 🏙️. ⁠Presný zoznam nájdete na našom webe.⁠ ⁠ Chcete o nás dozvedieť viac? Navštívte náš web www.lavas.sk kde nájdete kopec receptov a inšpirácií.⁠ ⁠ Zaujíma vás ako jednoducho sa s ním pracuje? Pripravili sme pre vás kopec video receptov a návodov, ktoré si môžete pozrieť na našom youtube – Recepty lavaš.⁠ LINK nájdete v profile.⁠ ⁠ Ďakujeme!⁠ ⁠ Váš Lavaš Tím⁠ www.lavas.sk

Lavaš škoricový obrátený koláč so slivkami 💜od @lavas_zdravychlieb a s cuketou 💜💜⁠ ⁠ Recept ➡️ ⁠ Lavaš škoricový, 350g cuketa, 250g tvaroh, 4ks vajíčka, 60g kokosový cukor, 2čl cejlónska škorica, 20g kakao, 190g hladká špaldová múka, 1čl prášok do pečiva bez fosfátu, 16ks sliviek približne.⁠ ⁠ Cuketu si nastrúhame, pridáme vajíčka, tvaroh, kokosový cukor, škoricu, kakao a nakoniec vmiešame špaldovú múku. Vymiešame hustejšie cesto. Škoricový Lavaš si nastriháme na menšie kocky a pridáme do cesta, vmiešame. Na spodok formy vystlanej papierom na pečenie, masielkom vytrieme a poprášime kokosovým cukrom. Dookola pridáme rozpolené slivky a zalejeme cestom, uhladíme. Dáme piecť na 180°C, 50 až 60 minút. Môžete si trošku spodok formy obaliť alobalom tenším. Necháme úplne vychladnúť. Tento koláč bol najlepší na druhý deň z chladničky, viac stuhol a pripomínal mi chuť žemľovky 🤩🤩Bol neuveriteľne šťavnatý. Formu okolo koláča treba odstrániť a opatrne priložíme veľký tanier a obrátime koláč. Stiahneme papier na pečenie. Neuveriteľná vôňa so škoricou 🤩🤩 vyskúšajte 😉⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @creative_mystic_baker

Súboj… Lavaš alebo Tortilla? ⁠🤔⁠ ⁠ Poďte si s nami opäť zasúťažiť 🏆. Tentokrát o 5 balíčkov lavaša. Celkovo odmeníme 3och z vás a vybrať si môžete hociktoré lavaše z našej ponuky (aj bezlepkové). ⁠ ⁠ Podmienky sú jednoduché 🙂.⁠ Odpovedz na otázku… Lavaš alebo Tortilla❓ ⁠Čo Ti viac zachutilo 😋❓ A prečo❓ ⁠ Označ priateľov, rodinu, ak si myslíš, že by mali lavaš konečne ochutnať 😉. ⁠ ⁠ Tešíme sa na vaše odpovede a držíme palce v ''súťaži'', ktorá trvá do nedele večera 15.05.22. ⁠ Výhercov vyžrebujeme v utorok 17.05.22. ⁠ ⁠ Prajeme pekný deň,⁠ ⁠ Lavaš Tím

Ak máte chuť na niečo sladké, chutné, jednoduché a hlavne rýchle – mám tu pre Vás ďalšiu sladkú inšpiráciu s Lavašom – @bezlepkovy_lavas. 🤭⁠ ⁠ BEZLEPKOVÉ ČOKO LAVAŠ TAŠTIČKY POLIATE ZLATÝM KLASOM ⁠ ⁠ POTREBUJEME:⁠ • škoricový bezlepkový lavaš 🫓⁠ • slowtella/Nutella 🌰⁠ • bezlepkový zlatý Klas/puding (+ ingrediencie na jeho prípravu)⁠ • (bezlaktózové) maslo 🧈⁠ ⁠ POSTUP:⁠ 1. Lavaš si narežeme na 4 pásy⁠ 2. Z každého pásu skladáme taštičky, ktoré naplníme slowtellou (návod ako na to nájdete vo výbere Lavaš).⁠ 3. Taštičky potrieme roztopeným maslom a pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov asi 6 minút. ⁠ ⁠ Pripravíme si Zlatý Klas podľa návodu a polejeme ním upečené taštičky.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @glutenfree_tips

Lavaš pizza 🍕 🍆 od @lavas_zdravychlieb 🥰🍕🥰🍆⁠ ⁠ Dnes pripájam skvelý a veľmi chutný recept z Lavaš chlebíka bez chemických prísad 🤩🥰🍕Táto pizza bola skutočne veľmi chutná v kombinácii s baklažánom 🤩🍆🥰🍕⁠ ⁠ Recept ➡️ ⁠ 1ks Lavaš špaldový od @lavas_zdravychlieb, ⁠ 260g baklažán 🍆, ⁠ soľ, ⁠ sušené bylinky / výber nechávam na vás/, ⁠ 100g strúhaný syr mozzarella, ⁠ 3ks alebo 4ks vajíčka⁠ ⁠ Lavaš nastriháme na menšie kúsky, na také kocky. Pridáme vajíčka, nastrúhaný baklažán, ktorý sme zbavili šupky. Nakoniec primiešame strúhaný syr mozzarella, podľa potreby soľ a sušené bylinky. Výber sušených bylín nechám na vás. Tymián, oregano, petržlenová sušená vňať, čierne alebo biele korenie, bazalka. Zmes natlačíme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Na vrch pridáme ešte strúhaný syr mozzarella, rajčiny a pár olív. Dáme piecť na 180°C, 35 minút. Každý jeden kúsok bol perfektný 🥰 Ako oblohu som pripravila čerstvý šalát 🤩🤩⁠ ⁠ Aj tento recept si možete pripraviť bez lepku z bezlepkového lavaša z našej ponuky.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @creative_mystic_baker

Škoricovo datľová verzia tvojho obľúbeného lavaša 😋. ⁠ ⁠ ⁠Skvelú škoricovú vôňu a chuť sme ''vytuningovali'' pridaním 100% Bio ďatlovej pasty. Je skvelý na pečenie ale chutí výborne aj sám o sebe, čo určite ocenia naši najmenší.⁠ ⁠ Okrem škorice a pasty je zloženie úplne minimálne: Špaldová múka, voda, soľ. ⁠Bez konzervantov, bez droždia, cukru. ⁠Lebo aj tak sa to dá.⁠ ⁠ Najradšej ho používame na prípravu tahini koláča. Recept nájdeš na webe alebo aj na našom youtube – Lavaš recepty.⁠ ⁠⁠ PS: V ponuke máme aj bezlepkovú verziu lavaša s touto príchuťou 😉.⁠ Vyskúšal si ho už?⁠ ⁠ Váš Tím Lavaš⁠ www.lavas.sk

Jednoduchý, bezlepkový, rýchly a tak dobrý, že si hneď získal moje srdce♥️ Určite chytí za ♥️ aj vás, je samozrejme vegan, ale u nás sa za týmito pizzkami potrhali všetci 🤷🏻‍♀️ ⁠ ⁠ Receptík vznikol v spolupráci s @bezlepkovy_lavas a ja sa veľmi teším, že vám ho u mňa na profile a v receptoch môžem viac predstaviť.⁠ ⁠ Mini pizze z bezlepkového lavaša⁠ ⁠ Čas prípravy: 15 minút ⁠ Celkový čas: 25 – 30 minút⁠ Počet: 8 ks⁠ ⁠ Potrebujeme:⁠ 2 ks bezlepkového lavaša @bezlepkovy_lavas ⁠ 1 biela cibuľa (nadrobno nakrájaná)⁠ 200 g klobane @dobrapriroda ⁠ 150 g kyslej kapusty⁠ olivový olej (podľa potreby)⁠ 2 strúčiky cesnaku⁠ pretlak, bio drvené paradajky alebo kečup⁠ Ravaneo morská soľ @ravaneofoods ⁠ Ravaneo čierne mleté korenie @ravaneofoods ⁠ 50 – 100 g strúhanej vegan mozzarely @violife_foods ⁠ čerstvé cherry paradajky⁠ bylinky – bazalka, petržlenová vňať⁠ ⁠ Z lavaša si vytvoríme pomocou formy (alebo toho, čo máte k dispozícii, ja som použila formu na pirohy) menšie krúžky. Olivový olej si vymiešame s pretlačeným cesnakom. Krúžky potrieme zmesou olivového oleja a paradajkovým pretlakom (alebo kečupom). Zatiaľ necháme bokom. Vo väčšej panvici si na olivovom oleji orestujeme cibuľku a po cca 5 minútach pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Keď sa kapusta mierne zredukuje pridáme klobaňu a restujeme ešte pár minút. Na záver už len podľa potreby dochutíme. Hotovú zmes pokladáme na vrch každej pizze, nemusíte dávať veľmi hrubú vrstvu. Na vrch pridáme nastrúhaný syr. Vo vyhriatej rúre (180 stupňov) zapečieme na pár minút (cca do 5 – 10 minút, záleží aj od vašej rúry, moja je pomalšia 🙂 Po upečení môžeme ešte pridať nastrúhaný syr, bylinky, čerstvé cherry paradajky a posypať čerstvým korením. Chutia priam neskutočne!⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @ivka_veggierecipes