Blog

Lavaš – zdroj energie vo forme sacharidov

V predchádzajúcom článku o Lavaš chlebíku sme si spomínali jeho hlavné benefity. Tie najhlavnejšie zhrniem aby sme si pripomenuli akú výhodu má konzumácia práve tohto chlebíka.

  1. Je bez chemických prísad, neobsahuje žiadne konzervanty
  2. Bohatý zdroj bielkovín, sacharidov a zanedbateľné množstvo tukov
  3. Vhodný pre histamínovú diétu, vyrába sa bez kvásku a cukru
  4. Ponúka možnosť spestrenia jedalníčka – Lavaš pizza, Lavaš zapekačka, Lavaš štrúdľa a iné

V dnešnej dobe plnej mýtov a omylov v oblasti výživy, v ľuďoch evokuje strach pojem – chlebík, pečivo. Neraz sa stretávame s veľmi známou vetou „ pečivo je smrť“. Tento omyl vyplýva zo strachu zo sacharidov, pretože niekto, niekedy, niekde povedal, že so sacharidov sa priberá.

 V tomto článku budem vyvracať tento mýtus a naopak poukážem nato že sacharidy potrebujeme, že sú naším chutným priateľom a dokonca, že sa ich nemusíte báť ani v poobedných hodinách. 

Čo sú sacharidy?

Sacharidy sú v oblasti výživy jedným z troch hlavných makroživín. Ďalšie dva sú bielkoviny a tuky. V skutočnosti sa zo sacharidov nepriberá, avšak príčinou zvyšovania hmotnosti býva nadmerný príjem energie. Maslo na pečive, smotana v cestovinách, syrová omáčka na zemiakoch, to sú hlavný vinníci prečo narastá hmotnosť. V jednom grame sacharidov je 4 kcal (17kJ), a v jednom grame tuku je 9kcal (38kJ). Telo prednostne spaľuje sacharidy a využíva ich vo forme energie, a tuk ukladá. Treba si však pripomenúť že dlhodobo nadmerná konzumácia energie zo sacharidov, vedie k ukladaniu energie vo forme podkožného tuku, a tým nárastu hmotnosti, to sa však deje až po tom čo sa naplnia zásoby glykogénu v tele. 

Jednou a teda hlavnou úlohou sacharidov je poskytovať telu energiu. Zo sacharidov sa štiepi glukóza, ktorá poskytuje energiu pre aktuálne potreby organizmu. Ak má telo dostatok glukózy môže sa uložiť na ďalšie použitie vo forme glykogénu nachádzajúci sa v pečeni a vo svaloch. Glykogén uložený v pečeni pomáha udržať hladinu cukru v krvi medzi jedlami, na rozdiel od svalového glykogénu, ktorý je použitý len svalovými bunkami, využívaný počas intenzívneho cvičenia. Zo sacharidov zohráva špecifickú úlohu i samotná vláknina, nachádzajúca sa v celozrnných výrobkoch, ovocí i zelenine. Podporuje trávenie, preventívne pôsobí proti zápche a tým znižuje riziko chorôb tráviaceho traktu.

Čo si o sacharidoch zapamätať ?

  • Sú zdrojom energie pre svaly
  • Spaľujú sa pri intenzívnom tréningu
  • K nárastu hmotnosti prispievajú len pri nadbytočnom prijímaní energie
  • Mali by tvoriť 50 % z celkového príjmu energie
  • Dodávajú pocit nasýtenia s dobrou kombináciou príjmu bielkovín 

Ak majú teda sacharidy tvoriť 50 % z celkového energetického príjmu, tak si môžete individuálne vypočítať koľko gramov by mali denne tvoriť podľa nasledovného vzorca: 

                                               Denný príjem energie * 0,5 / 17 = ??? 

 (Príklad  : 6200 kJ *0,5 / 17 = 182,3 g )

Lavaš chlebík ponúka rozmanité variácie jedál, ktoré si môžete bez výčitiek pripraviť na raňajky, obed či večeru. Vybrala som niektoré z nich a rozpísala nutričné hodnoty aby sme videli ako krásne obohatený môže byť aj Váš jedalníček. 

Pizza zo špaldového lavaš chlebíka :

Lavaš špaldový 100 g   

Kečup 3 PL

Šunka hydinová 60 g

Mozzarella light 80 g

Spolu : 2100 kJ, tuky 10,9 g, bielkoviny 41,4 g a sacharidy 60 g

 

Nepečená kakaová lavaš roládaŠtrúdľa zo špaldovo – kakaového lavaš chlebíka

Lavaš kakaový 100 g

Tvaroh nízkotučný 80 g

Med včelí 1 lyžička 

Orechy vlašské

 15 g

Jablká 100 g

Spolu: 2200 kJ, tuky 10,5 g, bielkoviny 29g a sacharidy 77 g

Viac receptov a nápadov nájdete priamo na ich stránke, kde môžete čerpať tie najlepšie a najchutnejšie jedlá pripravené z Lavaš chlebíka. 

Nezabúdajme nato, že telo je jediné miesto v ktorom musíme žiť, tak by sme sa oňho mali starať čo najlepšie. 

Ing. Mária Zelenajová

Výživový poradca

WWW.NUTRISTUDIO.SK

Zdieľať článok:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
POSTED BY ADMIN
POSTED BY ADMIN

consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Aenean commodo ligula eget dolor aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

VYHĽADÁVANIE

E-SHOP

NAJNOVŠIE RECEPTY

INSTAGRAM

Už ste ochutnali lavaš?⁠ ⁠ Lavaš je zdravší, ľahký, chutný chlieb 🤗.⁠ ⁠Pripravujeme ho ručne podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska 🇦🇲⁠.⁠ ⁠ ČÍM JE LAVAŠ INÝ?⁠ ⁠ Lavaš prináša ľuďom zdravšiu alternatívu klasického chleba. Je 100% prírodný… Lavaš je⁠ múka (pšeničná / špaldová / celozrnná) – voda – morská soľ a naturálne príchute.⁠ ⁠ ⁠S LAVAŠOM MÁTE NEOBMEDZENÉ MOŽNOSTI – NA SLANO AJ NA SLADKO⁠…⁠ ⁠ ⁠Lavaš je variabilne využiteľný chlieb, skvelo chutí a ľahko sa s ním pracuje. Dá sa s ním doslova kúzliť. Nahrádza nie len chlieb ale aj iné typy ciest – s oveľa nižším obsahom kalórií a bez cukru a konzervantov. Vhodný aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou (hlavne špaldový).⁠ ⁠ ZBOŽŇUJÚ HO DOSPELÍ AJ DETI ⁠😍.⁠ ⁠ Pre jeho jemnosť, krehkosť, vynikajúcu chuť, chrumkavosť… ⁠ ⁠Kreativite sa s lavašom medze nekladú – pripravíte si z neho pizze, štrúdle, lasagne, koláče, panini, palacinky, taštičky, čipsy, wrapy a oveľa viac.⁠ ⁠ KDE SI HO MÔŽETE KÚPIŤ?⁠ Obľúbený chlebík Lavaš dodávame pravidelne do viac ako 140+ predajných miest a 57+ miest 🏙️. ⁠Presný zoznam nájdete na našom webe.⁠ ⁠ Chcete o nás dozvedieť viac? Navštívte náš web www.lavas.sk kde nájdete kopec receptov a inšpirácií.⁠ ⁠ Zaujíma vás ako jednoducho sa s ním pracuje? Pripravili sme pre vás kopec video receptov a návodov, ktoré si môžete pozrieť na našom youtube – Pekáreň lavaš.⁠ LINK nájdete v profile.⁠ ⁠ Ďakujeme!⁠ ⁠ Váš Lavaš Tím

Jablkovo-piškótový koláč s pudingom 😍 kto pozná? ⁠ ⁠ Lístkové cesto vymenené za @lavas_zdravychlieb , cukor zamenený za erythritol a steviove kvapky od @biocare_sk a vznikol takýto fit koláčik 👌🏼⁠.⁠ ⁠ SUROVINY na formu 20x30cm⁠ 1 plat @lavas_zdravychlieb ⁠ Pol balíčka piskot⁠ 700ml mlieka ⁠ 2 balíčky vanilkoveho pudingoveho prášku ⁠ Sladidlo (erythritol a steviove kvapky Steviola fluid @biocare_sk )⁠ 500g jablk⁠ Škorica⁠ ⁠ POSTUP⁠ Uvaríme si puding podľa návodu a necháme vychladnúť. Plat lavasu si rozstrihneme na 3 časti v zahyboch, dve dáme na seba na spodok plechu, jednu si odložíme. Na lavas naukladáme veľká seba piskoty. Jablka si nahrubo nastruhame, premiešame so škoricou, pripadne aj osladime a navrstvíme na piskoty. Na jablka rozotrieme puding. Jednu časť lavasu si nastrihame na stvorceky a tie naukladáme na vrch koláča (pri pečeni zmenšia svoj objem). Dáme piect so rúry na 180stupnov na cca 30 minút. Necháme vychladnúť a dáme stuhnúť aspoň na 2 hod do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom alebo erythritolom. Dobrú chut 😊⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @ivaness_f

Pizaaaaa🍕🍕🍕 ale v zdravšej verzii… 😋 a to znamená, že bola z lavaša, bez prísad, bez droždia. ⁠ ⁠ Zdravšia lavaš pizza 🍕inšpirovaná @mystoryofcooking⁠ ⁠ 📷 repost od @isabellafoods11⁠ ⁠ Recept, ako si pripravíš pizzu, nájdeš aj na našom webe a video 🎥 recept na našom youtube ''Pekáreň lavaš''. Linky nájdeš v našom profile :).⁠

Čaute lavaš fandovia v Českej republike :).⁠ ⁠ Ak ste ešte nepostrehli, cez náš e-shop si lavaš viete objednať aj do ČR. Doručíme ho až priamo k vám domov alebo do práce. ⁠ Rozbehli sme tak isto spoluprácu s novým partnerom pre doručovanie s prijateľnejšiou cenovou ponukou 👍🏼. Veríme, že aj to vás poteší.⁠ Tak isto máme akciu doručenie zdarma pri nákupe nad 50 eur.⁠ ⁠ Ak ste ešte nepostrehli, naša ponuka Lavašov sa opäť rozrástla. Tou najnovšou novinkou je špaldový lavaš paradajkový, s oreganom a bazalkou 😋.⁠ ⁠ Link na eshop nájdete samozrejme v našom profile alebo klikni na www.lavas.sk.⁠ ⁠ PS: niečo sa šušká, že by lavaš mal byť už v blízkej budúcnostu dostupný priamo v obchodoch v Brne. Viac info už čoskoro.⁠ ⁠ Tešíme sa na tvoju objednávku.⁠ ⁠ Tím Lavaš

Tak táto lavaš pizza od @lavas_zdravychlieb ma úplne dostala 😍. ⁠ ⁠ Ľahučké cesto, chrumkavé okraje, úžasná chuť a vôňa je niečo, čo musíte vyskúšať 👌.⁠ ⁠ Pizza, po ktorej vám vôbec nebude ťažko a môžete si ju dať úplne bez výčitiek ☺️. ⁠ ⁠ Na oblohu môžete použiť všetko, čo máte doma a čo máte radi ☺️⁠ ⁠ Potrebujeme⁠ 1 lavaš pšeničný celozrnný plát @lavas_zdravychlieb⁠ Domácim pretlak alebo kečup⁠ Pizza korenie⁠ Čerstvá bazalka,oregano⁠ 200g kvalitnej šunky⁠ 100g syra⁠ Konzerva šampiňónov a kukurice⁠ Olivový olej⁠ Cesnak⁠ ⁠ Postup⁠ 1. Z plátu su vyrežeme dve alebo viacej kruhov (podľa toho, koľko pizze chcete), ktoré položíme na papier na pečenie.⁠ 2. Potrieme kečupom, posypeme pizza korením. Pridané zvyšok oblohy.⁠ 3. Pečieme na 190° cca 15 minút.⁠ 4. Do misky si pretlačíme jeden cesnak, dáme trochu oleja a potrieme ním okraje.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @katuuus.ka

Často nám píšete, že je to práve to… rýchlosť s akou si urobíte skvelé a chutné jedlo :). Či už ide o pizzu, štrúdľu, wrapy, tousty, atddddddď :).⁠ ⁠ Rýchlovka na obed – lavaš, kečup, kuracia šunka, syr, baby špenát a šup ho na panvicu na pár minút 😅 ešte aj maminka sa mi toho nanosila.⁠ ⁠ 📷 repost od @little_fit_bunny⁠ ⁠ Ďalšie recepty s lavašom nájdeš aj na našom webe a video 🎥 recepty na našom youtube ''Pekáreň lavaš''. Linky nájdeš v našom profile :).⁠

📢 Košičania, naši lavašania 😉🔝.⁠ ⁠ Vedeli ste, že obľúbený Lavaš je v Košiciach pravidelne dostupný už na 29+ predajných miestach (+ 2och lokálnych e-shopoch).⁠ ⁠ V predajniach Fajne, Farmarečka a BIO Trend nájdete tak isto aj bezlepkový lavaš.⁠ ⁠ Väčšinu predajných miest zásobujeme pred víkendom aby ste chlebík mali čo najčerstvejší na víkend.⁠ ⁠ A kde presne ich nájdete?⁠ ⁠ ➡️ Fajne potraviny (OD Dargov)⁠ ➡️ Fajne potraviny 2 (Cassovar – Žriedlová 11)⁠ ➡️ Farmarečka – Alžbetina 16 ➡️ FRESH Plus Zdravšie potraviny x 12 (Anička, Barca, Hornád, Iskra, Laborec, Luník 7, Merkúr, Miškovecká, Muškátová, Myslava, Strojárenská – pri radnici a Važec)⁠ ➡️ KLAS Potraviny X 10 (Duett, Beta, Cottbus, Mila, Čížik, Ural, Podhradová, KVP – Hemerková & KVP – Cottbuská, LINGOV – Herlianska 11)⁠ ➡️ iKlas – eshop⁠ ➡️ NÁŠ DVOR, farmárske potraviny Košice (Mäsiarska 57)⁠ ➡️ BIO Trend – Atrium Optima⁠ ➡️ mamaZu Zdravá pekáreň a BIO obchod (ex Baylee Market) (Považská 40/A)⁠ ⁠ Ak sa chceš dozvedieť viac, klikni na link v našom profile 😋.⁠ ⁠ @fajnepotraviny⁠ @fresh_zdravsie_potraviny⁠ @mamazu_bio⁠ @potraviny_klas⁠ @nasdvorkosice⁠ @biotrendsk⁠ @farmarecka

Najjednoduchšie burrito na svete💚🌯⁠ ⁠ Zároveň:⁠ 💚 Nízkohistamínové⁠ 💚 Zdravé⁠ 💚 Nízkokalorické⁠ 💚 Výborné⁠ ⁠ Potrebujeme:⁠ 1/2 špaldový @lavas_zdravychlieb⁠ 25g nátierka z čerstvého syra (cream cheese)⁠ Kuracie stehno vykostenené⁠ Ryža (ja som použila basmati)⁠ Uhorka⁠ Kurkuma⁠ Soľ⁠ ⁠ Kuracie stehno som pripravila v instant pot hrnci @tefalsk (nie je to reklama 😀) – je to super vec keď potrebujete priamo z mrazničky dáte mäso do hrnca a do 30 min ho máte úplne mäkké ✌️ Ryžu uvaríme.⁠ ⁠ Môžete mäso urobiť aj normálne na panvici pokrájané na kúsky. Pridame k nemu soľ a kurkumu. Lavaš si potrieme surovou nátierkou, poukladáme mäso, ryžu, uhorku a zrolujeme 🌯 ⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @janey_aerialfit

Ten kto vymyslel lavaš by si zaslúžil nobelovú cenu ☝🏻🤗🤩 lebo spraviť koláč ktorého príprava vám zaberie tak 5 minút času je úplne na nezaplatenie 🙏🏻😊.⁠ ⁠ Recept:⁠ 👉🏻 Jeden plát @lavas_zdravychlieb⁠ 👉🏻Čokoládový puding Creme Ole od @droetker_sk⁠ 👉🏻300ml rastlinného mlieka (dala som nesladené kokosové)⁠ 👉🏻2 plné odmerky čokoládový protein 👉🏻Mletý mak (množstvo podľa chuti-ja som dala tak aby bola fajn konzistencia )⁠ 👉🏻Vajce ⁠ ⁠ V mixéri som si vyšľahala puding s mliekom podľa návodu, pridala som postupne protein a nakoniec mak. Naplnila lavaš, vrch potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala lyžičkou kokosového cukru a dala zapiecť na 180°C na cca 10min.⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @_simamato_

Kde lavaš hľadať, kde ho nájdeš? 🤔❄️⁠ ⁠ Často nám píšete, že sa vám Lavaš nedarí kúpiť, neviete ho nájsť (hlavne vo väčších predajniach). Že pri tom klasickom chlebe nikdy nie je… ⁠ ⁠ Áno je to tak, Lavaš nie je klasický chlebík.⁠ ⁠ Hlavne aj vďaka svojemu zdravšiemu zloženiu, bez konzervantov (a bez cukru, droždia) musí byť uskladnený v suchom a chladnom prostredí. Najlepšie v chaldničke :).⁠ ⁠ A čo ten Lavaš vlastne je?⁠ ⁠ Lavaš je zdravší, ľahký, chutný chlieb 🤗.⁠ ⁠Pripravujeme ho ručne podľa starého rodinného receptu, pochádzajúceho z Arménska 🇦🇲⁠ ⁠ ČÍM JE LAVAŠ INÝ?⁠ ⁠ Lavaš prináša ľuďom zdravšiu alternatívu klasického chleba. Je 100% prírodný… Lavaš je⁠ múka (pšeničná / špaldová / celozrnná)- voda – morská soľ a naturálne príchute.⁠ ⁠ ⁠S LAVAŠOM MÁTE NEOBMEDZENÉ MOŽNOSTI – NA SLANO AJ NA SLADKO⁠…⁠ ⁠ ⁠Lavaš je variabilne využiteľný chlieb, skvelo chutí a ľahko sa s ním pracuje. Dá sa s ním doslova kúzliť. Nahrádza nie len chlieb ale aj iné typy ciest – s oveľa nižším obsahom kalórií a bez cukru a konzervantov. Vhodný aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou (hlavne špaldový).⁠ ⁠ ZBOŽŇUJÚ HO DOSPELÍ AJ DETI ⁠😍.⁠ ⁠ Pre jeho jemnosť, krehkosť, vynikajúcu chuť, chrumkavosť… ⁠ ⁠Kreativite sa s lavašom medze nekladú – pripravíte si z neho pizze, štrúdle, lasagne, koláče, panini, palacinky, taštičky, čipsy, wrapy a oveľa viac.⁠ ⁠⁠ Ak sa chces o nás dozvedieť viac, klikni na link v našom profile. Na našom webe nájdeš kopec receptov a inšpirácií.⁠ Ak si chceš pozrieť aj video 🎥 recepty tak sa preklikni na youtube – Pekáreň lavaš.⁠ ⁠ Ďakujeme!⁠ ⁠ Váš Lavaš Tím⁠

Extra maková lavaš štrúdľa s višňami 🍒⁠ Mak je veľmi zdravá potravina, ktorá obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok. Navyše v kombinácii s višňami tak nielen dobre chutí, ale aj prinesie pozitíva pre zdravie.💗⁠ ⁠ Recept:⁠ •1 (celozrnný) @lavas_zdravychlieb ⁠ •200g mletý mak⁠ •200g manďlová smotana 10% (použila som značku @bodyandfuture , ale pokojne môžete nahradiť jogurtom, alebo klasickou smotanou 14-16% -bude chutiť lepšie)⁠ •sladidlo podľa chuti (50g med + flavdrops)⁠ •200g čerstvé odkôstkované višne⁠ •trochu trstinového cukru (Panela)⁠ ⁠ ➡️ Zmiešame spolu mak, smotanu, sladidlo a čerešne, rozotrieme na lavaš, ktorý sme úplne vystreli a preložili na polovicu, posypeme trstinovým cukrom, zrolujeme a dáme piecť na 180 stupňov cca 20 minút. ⁠ ⁠ Na vrch:⁠ •60g kvalitnej horkej čokolády ⁠ •orechy na posypanie (mne sa k tomuto skvele hodili pistácie zo @svetplodu)⁠ ⁠ ➡️ Keď štrúdľa trochu vychladne polejeme ju roztopenou čokoládou a posypeme orieškami.⁠ Tip: ja som do plnky pridala aj cca 20g kolagénu z @powerlogy_slovakia . Môžete prípadne pridať aj proteín, ktorý vám tiež zvýši celkové množstvo bielkovín. ❤️⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @luckaa_luci

Dnešné raňajky a škoricový @lavas_zdravychlieb naplnené jogurtom zmiešaným s proteínom mrazene čučoriedky zabalené do kapsy a opečené do chrumkava na panvici 😋😍⁠ ⁠ K tomu opečený banán to je úplne nebíčko⁠ A posypané ešte škoricou keď nemáš žiadny koláč tak lavaš mať po ruke je vždy super a chrumkavý je dokonalý 👌⁠ ⁠ 📷 a recept repost od @rommiemax