Lavaš chlieb sa vyrába v Košiciach, podľa starého receptu ktorý má svoj pôvod až z Arménska. Svojím vzhľadom sa podobá na klasickú tortilu či arabský chlieb. Z nutričného hľadiska je Lavaš oveľa prospešnejšou a vyváženejšou potravinou než bežná tortila.
Prečo to tak je? Najskôr sa teda pozrime na nutričné hodnoty :
Lavaš v porovnaní s tortilou obsahuje dvojnásobné množstvo bielkovín. Bielkoviny nám slúžia na opravu a tvorbu nových svalových vlákien, taktiež sú dôležité pre tvorbu hormónov, udržaní imunity, či tvorbu červených krviniek. Ďalej som v tabuľke vyznačila obsah tukov, ktoré má Lavaš chlieb zanedbateľné množstvo. I keď musím podotknúť, že naše telo potrebuje tuky, ale zdravé tuky – nenasýtené ! Medzi ktoré patrí napr. avokádo, syry, orechy a iné. Všetky tieto potraviny s obsahom tukov si môžeme pridať do jedalníčka a konzumovať ich na rôzne spôsoby. Keďže Lavaš má i dostatok sacharidov, ktoré slúžia nášmu telu ako hlavný zdroj energie, môžeme pečivo nahradiť práve ním, a tak si spestriť variácie jedál.
Lavaš sa vyrába z vody a múky to konkrétne zo pšeničnej alebo špaldovej. Kombináciou pšeničnej múky a špenátu sa vyrába Lavaš špenátový, ktorý je mimoriadne obľúbený. Do cesta sa pridáva morská soľ.
Lavaš chlieb ma zaujal nielen svojou chuťou a nutričnými hodnotami, ale i tým, že sa vyrába bez chemických prísad!! Neobsahuje žiadne „éčka“.
Šokovaná som zostala keď som čítala zloženie tortíl, ktoré na rozdiel od Lavašu, sú plné chemických prísad. Pre vaše vedomie uvediem len zopár z nich. Tortila pšeničná zloženie : stabilizátory (guarová guma…), emulgátory, konzervačné látky ( sorban draselný…).
Ďalším benefitom Lavašu je to, že sa vyrába bez kvásku a cukru, čo ocenia hlavne ľudia s histamínovou intoleranciou. Potešiť sa budú môcť i celiatici nakoľko sa chystá výroba i bezlepkového Lavaš chlebíku.
Pri správnom skladovaní v suchom a chladnom prostredí nám Lavaš vydrží maximálne 10 dní, čo chválim pretože by sme mali vždy konzumovať čerstvé potraviny, a nie niečo, čo nám vydrží aj polroka v nezmenenej kvalite (napr. pšeničná tortila minimálne 6 mesiacov).
Konzumáciu Lavašu vrelo odporúčam, dokážete si s ním spestriť a obohatiť svoj jedalníček, zabezpečiť prísun potrebnej energie zo sacharidov, a pridaním napr. šunky a avokáda vytvoríte nutrične hodnotné a vyvážené jedlo. Variácií, ako sa dá kombinovať Lavaš je nekonečno, avšak moji klienti najviac obľubujú zapekačky, palacinky a štrúdľu.
Ing. Mária Zelenajová
Výživový poradca
Výživové štúdio Nitra
(100g) | kJ / kcal | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy | NaCl |
Lavaš tradičný | 1185 / 279 | 12 g | 0,68 g | 56 g | 2,67 g |
Tortila pšeničná | 1330 / 315 | 6,1 g | 6,7 g | 59 g | 0,73 g |