Blog

Lavaš chlieb a jeho benefity

Lavaš pšeničný
Lavaš chlieb sa vyrába v Košiciach, podľa starého receptu ktorý má svoj pôvod až z Arménska. Svojím vzhľadom sa podobá na klasickú tortilu či arabský chlieb. Z nutričného hľadiska je Lavaš oveľa prospešnejšou a vyváženejšou potravinou než bežná tortila.  Prečo to tak je? Najskôr sa teda pozrime na nutričné hodnoty :
(100g)  kJ / kcal Bielkoviny Tuky Sacharidy NaCl
Lavaš tradičný 1185 / 279 12 g 0,68 g 56 g 2,67 g
Tortila pšeničná 1330 / 315 6,1 g  6,7 g 59 g 0,73 g
  Lavaš v porovnaní s tortilou obsahuje dvojnásobné množstvo bielkovín. Bielkoviny nám slúžia na opravu a tvorbu nových svalových vlákien, taktiež sú dôležité pre tvorbu hormónov, udržaní imunity, či tvorbu červených krviniek. Ďalej som v tabuľke vyznačila obsah tukov, ktoré má Lavaš chlieb zanedbateľné množstvo. I keď musím podotknúť, že naše telo potrebuje tuky, ale zdravé tuky – nenasýtené ! Medzi ktoré patrí napr. avokádo, syry, orechy a iné. Všetky tieto potraviny s obsahom tukov si môžeme pridať do jedalníčka a konzumovať ich na rôzne spôsoby. Keďže Lavaš má i dostatok sacharidov, ktoré slúžia nášmu telu ako hlavný zdroj energie, môžeme pečivo nahradiť práve ním, a tak si spestriť  variácie jedál.  Lavaš sa vyrába z vody a múky to konkrétne zo pšeničnej alebo špaldovej. Kombináciou pšeničnej múky a špenátu sa vyrába Lavaš špenátový, ktorý je mimoriadne obľúbený. Do cesta sa pridáva morská soľ.  Lavaš chlieb ma zaujal nielen svojou chuťou a nutričnými hodnotami, ale i tým, že sa vyrába bez chemických prísad!!  Neobsahuje žiadne „éčka“.   Šokovaná som zostala keď som čítala zloženie tortíl, ktoré na rozdiel od Lavašu, sú plné chemických prísad. Pre vaše vedomie uvediem len zopár z nich. Tortila pšeničná zloženie : stabilizátory (guarová guma…), emulgátory, konzervačné látky ( sorban draselný…). Ďalším benefitom Lavašu je to, že sa vyrába bez kvásku a cukru, čo ocenia hlavne ľudia s histamínovou intoleranciou. Potešiť sa budú môcť i celiatici nakoľko sa chystá výroba i bezlepkového  Lavaš chlebíku.  Pri správnom skladovaní v suchom a chladnom prostredí nám Lavaš vydrží maximálne 10 dní, čo chválim pretože by sme mali vždy konzumovať čerstvé potraviny, a nie niečo, čo nám vydrží aj polroka v nezmenenej kvalite (napr. pšeničná tortila minimálne 6 mesiacov).   Konzumáciu Lavašu vrelo odporúčam, dokážete si s ním spestriť a obohatiť svoj jedalníček, zabezpečiť prísun potrebnej energie zo sacharidov, a pridaním napr. šunky a avokáda vytvoríte nutrične hodnotné a vyvážené jedlo. Variácií, ako sa dá kombinovať Lavaš je nekonečno, avšak moji klienti najviac obľubujú zapekačky, palacinky a štrúdľu.             Ing. Mária Zelenajová Výživový poradca Výživové štúdio Nitra                                
Zdieľať článok:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
POSTED BY ADMIN
POSTED BY ADMIN

consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Aenean commodo ligula eget dolor aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.