Voňavý tvarohovo-jablkový koláč s posýpkou
Ak ste dostali chuť na koláč s posýpkou, boli by ste radi ak by bol z tých zdravších a nechce sa Vám v kuchyni tráviť večnosť, vyskúšajte tento tvarohovo-jablkový, prevoňaný škoricou. Tvaroh, jablká a lavaš, to je niečo, čo sa u nás v kuchyni nájde vždy, kombinácia chutí bola teda jasná voľba. Koláč sme piekli spolu s 3- ročným kuchárikom, takže fakt, že sme vďaka lavašu mohli vynechať prípravu cesta, bol na nezaplatenie. Miesto upratovania kuchyne sme sa mohli rovno pustiť do ochutnávania 🙂
Ak máte vy, alebo niekto z Vašich blízkych problém s lepkom, nezabudnite, že nie je nič jednoduchšie, ako vymeniť špaldový škoricový lavaš za ten bezlepkový škoricový, na posýpku použiť bezlepkovú múku a môžete si tento koláč pokojne vychutnať aj v bezlepkovej forme.
- ingrediencia1 a pol plátu Lavaš ( špaldovo-škoricový)
- ingrediencia4 Jablká
- ingrediencia1 Tvaroh hrudkovitý
- ingrediencia1Žĺtko
- ingredienciaHnedý cukor
- ingredienciaMaslo
- ingredienciaMed
- sekciaNa posýpku
- ingredienciaMaslo
- ingredienciaPolohrubá múka
- ingredienciaHnedý cukor
- krok
Rúru si necháme zohriať na 160 stupôv.
- krok
Ošúpeme a nastrúhame jablká, môžeme ich posypať škoricou.
- krok
Tvaroh zmiešame s jedným žĺtkom a hnedým cukrom (podľa chuti).
- krok
Lavaš odstrihneme podľa veľkosti formy.
- krok
Formu môžeme potrieť maslom a položíme prvý kúsok Lavaša (môže aj pretŕčať, potom ho odstrihneme ). Na lavaš poukladáme tenké plátky masla a môžeme ho pokvapkať medom, následne naň položíme ďalší kúsok lavaša, nech máme pevnejší spodok.
- krok
Na lavaš rozotrieme tvaroh a jablká. Položíme ďalšiu dvojvrstvu lavaša a opäť tvaroh a jablká.
- krok
Posýpku si pripravíme zmiešaním masla, múky a cukru v pomere 1:1:1 (ak ju chceme chrumkavejšiu uberieme masla). Posýpkou pokryjeme tvaroh a jablká.
- krok
Lavašové kraje koláča môžeme potrieť bielkom, ktoré nám ostalo, prípadne troškou masla.
- krok
Pečieme na 160 stupňov asi 25 minút ( keď začne byť posýpka zlatavá, malo by byť hotovo).
- krok
Vyberieme z rúry a počkáme kým trochu vychladne, aby sme si nespálili jazyky:)
Tip
Či už máte chuť na koláč alebo čokoľvek iné, je fajn mať lavaš vždy po ruke. Takže si pokojne nakúpte aj do zásoby a uložte ho do mrazničky – vydrží v nej až 2 mesiace. Aby ste ho mali rozmrazený čo najrýchlejšie, zabalte si jednotlivé pláty zvlášť.
Robili ste tento recept?
Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!
Ak sa Vám pačil tento recept ...
Zanechajte nám komentár ...
Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.