Baklava(š)
Baklava – plná orieškov, medu a voňavých korení. Preneste sa chuťou do krajín Orientu a poriadne si oslaďte deň 🙂
V tejto našej baklave je však lístkové cesto nahradené zdravším lavašom, takže môžete mlsať s menšími výčitkami 🙂 Recept pripravila Martina Gromová, ktorej skvelé recepty môžete nájsť na instagrame gromovci_v_kuchyni.
A prečo práve baklava(š)? “Tento dezert sme si obľúbili v Bulharsku. Hoci je veľmi sladký, jeho chuť je neskutočná! Kombinácie tenkých vrstiev cesta s chuťou škorice, vlašských orechov, pistácií a medovo-citrónového sirupu si Vás získa. Originál baklava sa robí z tenkých plátov cesta filo, avšak vôbec sa nemusíte báť použiť lavaš, výsledok bude rovnako skvelý.”
Aby o tento mimoriadne chutný zákusok neboli ukrátení ani tí z Vás, ktorí nemôžu lepok, vymeňte škoricový špaldový lavaš za bezlepkový škoricový.
- ingredienciaškoricový špaldový Lavaš (1 balenie - 3 pláty)
- ingrediencia3/4 šálky rozpusteného masla
- ingrediencia2 šálky vlašských orechov
- sekciaNa sirup:
- ingrediencia1/2 šálky cukru
- ingredienciašťava z 1/2 citróna
- ingrediencia100 ml vody
- ingrediencia100 ml medu
- ingrediencia3 klinčeky
- sekciaNa posypanie:
- ingrediencia3 pl nahrubo nasekaných pistácií
- krok
Najskôr si pripravíme sirup. V menšom hrnci zmiešame cukor, vodu, klinčeky a med.
- krok
Za občasného miešania privedieme k varu a varíme ešte cca 10 minút na slabom plameni.
- krok
Nakoniec vlejeme citrónovú šťavu a ešte 2-3 minútky povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vytiahneme klinčeky.
- krok
Z lavaša si vyrežeme kruhy podľa veľkosti zapekacej formy. Mali by sme nájsť čo najvhodnejšiu veľkosť, tak aby nám vyšli z každého plátu lavaša 2 kruhy. Čiže získame 6 kruhov.
- krok
Vlašské orechy nasekáme nahrubo.
- krokOkrúhlu zapekaciu formu vytrieme rozpusteným maslom a začneme vrstviť baklavaš.
- krok
Na dno zapekacej formy uložíme plát lavaša, poriadne potrieme maslom a uložíme ešte jeden plát. Posypeme 1/2 šálkou vlašských orechov. Opäť uložíme plát lavaša a posypeme orechami. Postup opakujeme až kým nemáme 4 vrstvy orechov. Nakoniec uložíme posledný plát lavaša.
- krok
Vrch ešte poriadne potrieme maslom a ostrým nožom nakrájame na úhľadné kúsky -kosoštvorce.
- krok
Pečieme v trúbe vyhriatej na 180°C cca 45 minút dozlatista.
- krokEšte horúcu baklavu rovnomerne polejeme vychladnutým sirupom a posypeme nasekanými pistáciami.
- krok
Necháme odležať, aby sa chute spojili. Najlepšie pri izbovej teplote. Do chladničky odložíme až neskôr.
Tip
V chladničke môžme baklavaš skladovať cca 7 dní.
Robili ste tento recept?
Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!
Ak sa Vám pačil tento recept ...
Zanechajte nám komentár ...
Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.