Vegan bezlepková torta s makom a rebarborou

Viera Múdra pre vás a nás 🙂 pripravila recept na túto sladkú vegan dobrotu.  Táto vegan bezlepková torta je bez pridaného cukru, bez lepku a mlieka z 5 základných ingrediencií​.​

Celá veda jeho prípravy tkvie v 5 vrstvách zázračného tenulinkého “cesta”, ktoré som vykúzlila z bezlepkového chlebíka lavaš. Vy si len zmiešate ingrediencie na makovo džemovú plnku, ktorú na jednotlivé vrstvy natriete a povrch koláča posypete sezónnym ovocím. Poteší ma, ak si ho skoro bez práce aj vy sami pripravíte. Verím, že sa budete zalizovať.  A určite mi dajte vedieť, ako sa vám koláčik podaril.

Vytlačiť
Hodnotenie:
5/5
Čas prípravy:
35 min doba pečenia
Teplota:
180°C
Počet porcií:
6
Ingrediencie
  • ingrediencia
    4 pláty bezlepkového lavaš chlebíka (môže byť buď škoricový, alebo obyčajný bez príchute)
  • ingrediencia
    200 g mletého maku bez cukru
  • ingrediencia
    2 malé poháriky redšieho džemu/želé/rôsolu, ideálne kyslejšieho
  • ingrediencia
    2-3 ks rebarbory
  • ingrediencia
    chia semienka
  • sekcia
    Ďalšie pomôcky na pečenie
  • ingrediencia
    väčšiu tortovú formu
  • ingrediencia
    papier na pečenie
  • ingrediencia
    vodu v rozprašovači
Postup
  1. krok

    Tortovú formu vyložíme zospodu papierom na pečenie,

  2. krok

    Chlebík lavaš do nej vložíme, všetko, čo vytŕča odkrojíme (a použijeme ako poslednú, piatu vrstu).

  3. krok

    Každú vrstvu lavaš chlebíka dostatočne postriekame vodou z rozprašovača tak, aby prevlhla a zmäkla a počas pečenia sa nevysušila. Natrieme ju makovou plnkou.

  4. krok

    Mak si zmiešame s takým množstvom džemou (podľa potreby nariedime aj vodou a podľa chuti aj citrónovou šťavou do konzistencie), aby sa plnka dala lyžicou rozotierat po každej vrstve lavaš chlebíka.

  5. krok

    Tento spôsob zopakujeme 4x: lavaš, postrek, maková plnka a zase dookola.  Ďalšia vrstva budú odrezky lavaš chlebíka, ktoré nám zostali. Znova ich zastrekneme, môžeme potrieť džemom.

  6. krok

    Nasleduje vrstva posledná – ovocie. Použila som očistenú a nadrobno nakrájanú rebarboru. Použiť môžete akékoľvek sezónne ovocie.

  7. krok

    Koláčik/tortu pečieme na 180°C cca 35 min.

  8. krok

    Po upečení ho preložíme vychladnúť na mriežku a ešte polejeme polevou z nariedeného džemu s vodou a chia semienkami.

  9. sekcia

    Poleva

  10. krok

    2 PL džemu (prip. aj citrónovej šťavy), voda cca 1-1,5 dl, 2 PL CHIA semienok. Poriadne pretrepať v pohári (od džemu ako v šejkri) a lyžicou rovnomerne polievať ovocie.

  11. krok

    Počas chladnutia nám poleva nabobtnaním chia semienok stuhne.

lavas-klasy

Tip

Chlebík ohrievajte na predhriatej panvici alebo grile z každej strany podľa potreby. Na obnovenie vláčnosti oroste vodou. Lavaš si často pripravujeme a ohrievame na panini grile. Tepelná úprava mu prospieva :). Po ohriatí si ho naplníme obľúbenými ingredienciami (zo syrov je parmezán skvelý kedže sa neroztečie), preložíme a dáme zapiecť. Naozaj výborné.

Ak si chcete pripraviť štrúdľu alebo palacinky, lavaš pred použitím oroste – postriekajte alebo jednoducho potrite vodou (postup nájdete aj v našom výbere príbehov) a následne ohrejte na panvici alebo aj v rúre. Po ohriatí je ohybný, dobre sa roluje a tak isto sa lepí, čiže po zrolovaní dobre drží. Lavaš si naplnte obľúbenou plnkou, orieškovým krémom alebo inou pochúťkou, zrolujte a môžete si vychutnať každý kúsok. Takto naplnenú rolku alebo štrúdľu si môžete aj zapiecť.⁠

Fotografie

Robili ste tento recept?

Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Ak sa Vám pačil tento recept ...

Zanechajte nám komentár ...

Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.