Baklava v 7 krokoch

Vytlačiť
Hodnotenie:
5/5
Čas prípravy:
45 min. (čas pečenia 20 min.)
Teplota:
170°C
Počet porcií:
2-3
Ingrediencie
  • ingrediencia
    Lavaš
  • ingrediencia
    1 kg zmes ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, černice...)
  • ingrediencia
    550g cukru
  • ingrediencia
    200ml voda
  • ingrediencia
    200g vlašské orechy (môžete použiť akékoľvek)
  • ingrediencia
    100 g med
  • ingrediencia
    kôra z jedného pomaranča
  • ingrediencia
    štipka muškátového oriešku
  • ingrediencia
    škorica
  • ingrediencia
    klinček
  • ingrediencia
    150g masla
  • ingrediencia
    práškový cukor na posypanie
Postup
  1. krok

    Skvelý recept s lavašom z kuchyne nelkafood

    Ako si pripraviť baklavu doma v siedmich krokoch.  Pričom krok číslo sedem určite nemôžete vynechať…

    Kto chce ochutnať vynikajúcu baklavu samozrejme nemusí cestovať do Turecka. Ja vám ukážem recept, ktorý v siedmich základných krokoch zvládnete aj doma.

  2. krok

    Poďme teda na 7 krokov ako na domácu baklavu s ovocím

    pripravte plnku – v hrnci zmiešam ovocie, 350g cukru, nastrúhanú pomarančovú kôru a rozdrvené koreniny a uvarím džem. Je potrebné, aby sa odparila tekutina a vznikol hustý džem.

    vytvorte sirup – v hrnci zmiešam med, vodu a cukor. Varím na miernom ohni približne 30 minút.

    vrstvite – do zapekacej misky vrstvím jednotlivé pláty lavašu, ktoré potieram rozpusteným maslom. Na každú vrstvu potretého lavaš plátu pridávam uvarené ovocie a posypem nasekanými orechmi. Opakujem dovtedy, kým neminiem celý džem a lavaš. Vrch baklavy ukončím lavašom, ktorý potriem rozpusteným maslom.

    narežte – následne nakrájam nožom na kosoštvorce (alebo požadovaný tvar), nie však až na dno plechu.

    pečte – v rúre vyhriatej na 170⁰C asi  20 minút dozlatista.

    prelejte sirupom – mierne vychladeným sirupom zalejem ešte horúcu baklavu, aby sa sirup vsiakol. Nechám odstáť do úplného vychladnutia (najlepšie do druhého dňa) a pred podávaním posypem práškovým cukrom.

    degustujte – toto je najlepšia čast receptu, pretože verím, že budete mať problém nechať ju odstáť do druhého dňa, tak ako to bolo u nás doma.

Fotografie

Robili ste tento recept?

Označte @lavas_zdravychlieb na Instagrame a pridajte hashtag #lavas_zdravychlieb, aby sme videli všetku tú lahodnosť!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Ak sa Vám pačil tento recept ...

Zanechajte nám komentár ...

Máte otázku? Kliknite na otázky a odpovede.
Nenašli ste tam odpoveď alebo potrebujete pomoc? Kontaktuje nás.